nieuw vmbo
- Afnameperiode cspe 3e leerjaar
- Bevoegdheden profielen
- BWI film op vernieuwing vmbo
- Checklist invoering vernieuwing
- Creatieve leerling en profieldeel 2
- Crebolijst versus BWI modulen
- CSPE examens oefenen
- CSPE in rode en blauwe versie
- Eisen aan het aanbieden van een keuzevak
- Handreiking schoolexamens
- Hoofdlijnen nieuwe programma
- Indicatie extra kosten BWI inventaris
- Keuzedelen volgend op profieldeel?
- LOB handreiking
- Ministerie: 12 uur beroepsgericht
- Overzicht profiel en keuzemodulen BWI
- PTA BWI
- PTA: examenprogr. of syllabus?
- PTA: Wat moet en mag
- Schoolexamenbank
- Schoolexaminering FAQ en trainingen
- Sectorvakken bij de profielen
- Vakcodes DUO
- Veranderen van leerweg
- Vrije keuzevakken
- Website nieuw vmbo
PTA: Wat moet en mag
Scholen zijn verplicht een PTA te maken. In het kader van 'Wat moet en mag' een aantal punten die waarschijnlijk niet algemeen bekend zijn.
Het PTA moet gemaakt zijn voor 1 oktober van het jaar waarin de leerlingen cijfers halen die meetellen voor het eindexamencijfer.
Voor het eindcijfer voor het profielvak tellen de resultaten van het schoolexamen (se) en cspe elk voor 50% mee. Je gebruikt bij de berekening de niet-afgeronde cijfers van se en cspe. Neem je geen schoolexamen af, dan is het cspe cijfer het eindcijfer.
Maak je het PTA voor het 3e en 4e leerjaar, dan mag je in het PTA opnemen dat je het programma (welke keuzevakken je aanbiedt bijvoorbeeld) later bepaalt.
Als PTA voor de keuzevakken mag je een raam PTA maken, waarin je aangeeft dat leerlingen vier keuzevakken kiezen. Voor elk keuzevak maak je vervolgens een apart PTA. Daarmee voorkom je dat je in het algemene PTA alle keuzevakken op moet nemen, terwijl mogelijk nog niet bekend is welke keuzevakken je aan gaat bieden of welke de leerlingen gaan kiezen. Bovendien heb je zo een 'universeler' PTA dat je makkelijker in een nieuw jaar als basis kunt gebruiken.
De afgeronde cijfers voor elk individueel keuzevak tellen mee in de zak - slaag regeling. Dus een leerling mag geen 3 voor een bepaald keuzevak halen, ook al wordt dat gecompenseerd door de cijfers van de andere keuzevakken.
Van de afgeronde cijfers per keuzevak maak je 't combinatiecijfer voor alle keuzevakken samen. Het combinatiecijfer is dus een afgerond cijfer op basis van de eerder afgeronde cijfers van de losse keuzevakken.
Meer over de eisen rond exameninering is te vinden in de brochure 'Wat moet en wat mag? Examinering in het nieuwe vmbo'. De brochure kan besteld worden door een mail te sturen naar info@nieuwvmbo.nl. Vermeld bij uw bestelling hoeveel exemplaren u wilt ontvangen en waar ze naar toe gestuurd kunnen worden. U kunt de brochure ook downloaden in pdf.