nieuws
Alle berichten
- Vrij keuzedeel
- Resultaten Inspectie later bekend
- Afscheid Elco Brinkman
- Trainingen HMC en SH&M
- Pesten op school
- Techniekpact: voor nu en later
- Techmavo voor slimme doeners
- Van kenniscentra en leerbedrijven
- Platform ondersteunt u bij nieuw techniekprogramma
- Nieuwe techniekprogramma centraal op studiedag 2013 BWI
- Docentenagenda BWI
- Landelijke Studiedag 2013
- Bouw biedt prachtig perspectief
- Infra lesmaterialen
- Veiligheid ook in het verkeer
- Meer acceptatie homo´s op vmbo
- Landelijke Studiedag - geactualiseerd
- Workshopoverzicht Landelijke Dag
- Afscheid Wim Verhoog als landelijk coördinator
- Bedrijvenmarkt Landelijke Dag 2013
- Aanmeldingen Landelijke Dag BWI 2013 stromen binnen!
Techmavo voor slimme doeners
11 juni 2013
Sinds 2009 is het Teylingen college, KTS als eerste in Nederland gestart met de Technomavo. Een volwaardige mavo met iets extra’s, namelijk techniek.
De Technomavo is bij uitstek geschikt voor leerlingen die niet alleen graag met hun handen werken, maar ook een ruim mavo-advies hebben. Dit ruime advies is nodig, want het vakkenpakket is pittig (Nederland, Engels, wiskunde, natuurkunde, economie en Duits). Bovendien steken de leerlingen veel extra tijd in de technische opleiding.
Kennismaken met techniek
In de eerste twee jaar maken de leerlingen, via allerlei projecten, elke week kennis met allerlei aspecten van de techniek, zoals ontwerpen, maken, werken met allerlei materialen en eigen werk op een goede wijze beoordelen. Ook het veilig werken en het samenwerken binnen de techniek komt aan bod. Bij het vak PSO (praktische sector oriëntatie) leren de leerlingen in elke afdeling op een hele praktische wijze wat de inhoud is van de techniekopleidingen bij de afdelingen metaal, bouw, elektro en consumptief.
Techniek in de bovenbouw
Na twee jaar kiezen de leerlingen een afdeling waar zij een dagdeel per week aan het werk zijn. Via uitdagende projecten maken de leerlingen kennis met de techniek. Natuurlijk worden de leerlingen geen volledig vakman, maar ze krijgen wel een brede basis in de techniek. Dit, gecombineerd met hun stevige mavo-diploma geeft deze leerlingen een goede voorsprong naar MBO niveau 4 en vervolgens eventueel HBO.
'Graag meer techniekuren'
De Technomavo op de KTS is een groot succes. Gedurende de vier-jarige opleiding volgen zo’n 120 leerlingen deze opleiding en met plezier. De enige wanklank die gehoord wordt, is dat de leerlingen nog meer praktijkuren willen ondanks het “zware” vakkenpakket. De KTS hoopt met de Technomavo een medeoplossing te zijn voor de 70.000 vacatures in de techniek die over een paar jaar zullen ontstaan.