nieuws

Nieuw beroepsgericht jan 2014

7 januari 2014

Kleurrijk vmbo BWI: een nieuw programma met een kleurrijke rol voor BWI

Ook in de afgelopen twee maanden waren er ontwikkelingen rond het nieuwe beroepsgerichte vmbo programma. U kunt uw mening geven over de syllabi, de veldbezoeken door de projectorganisatie in januari staan ingepland en er komt steeds meer duidelijkheid over licenties voor scholen.Logo Vernieuwing vmbo

Syllabi
Onder regie van het CvE (College van Examens) zijn conceptsyllabi voor de profielen gemaakt. Een syllabus is een beschrijving van de centraal te examineren examenstof. Het doel is scholen houvast te bieden bij het voorbereiden van de examenkandidaten op de centrale examens. De syllabus BWI wordt door een werkgroep gemaakt. Daarin zit een vertegenwoordiging van docenten BWI, Cito, SLO en kenniscentra.

Tot 24 januari kunt u uw mening geven over de concept syllabus. Klik hier voor de link naar de digitale raadpleging.

Veldbijeenkomsten projectorganisatie
In januari organiseert de projectorganisatie nieuw beroepsgericht negen veldbijeenkomsten waarin de syllabus besproken wordt. De eerste acht veldraadplegingen zijn volgeboekt. Er is daarom nog een extra bijeenkomst op 29 januari in Arnhem.

Licenties
De VO-raad heeft zich over de licenties gebogen. Centraal staat daarbij de vraag welke huidige afdelingen recht geven op bepaalde profielen. Op de managementbijeenkomst van het SPV in november heeft de VO-raad een concept gepresenteerd. In dat voorstel mag bijvoorbeeld met een huidige afdeling Bouwtechniek het profiel BWI aangeboden worden en met een afdeling Electro, Installatie en/of Metaal het profiel PIE. De aanwezigen constateerden dat dat voor de vakgerichte profielen redelijk logisch in elkaar zit. Wel waren er nog vragen over het intersectorale profiel.

Intersectoraal
De ontwikkeling van het intersectorale profiel neemt meer tijd in beslag dan aanvankelijk was gedacht. Het ziet er naar uit dat, als het profiel er komt, het maximaal één profiel is. De projectorganisatie streeft naar een conceptexamenprogramma in januari dat voorgelegd kan worden aan de regieraad.