nieuws
Alle berichten
- Filmpje over trajectmap
- Wensen voor scholing
- Techniek Doet lanceert website
- ICT trends in het onderwijs
- Eerst inschrijven op mbo
- Piet van der Hulst overleden
- Nieuwe leermiddelen - feb 2014
- Afwijken van de lesmethode kan
- Film over restauratiebakstenen
- EIB: 50% meer banen in 2019
- School Leen Prins krijgt aanjaagpremie
- Bouw speciale gast op nieuwjaarsontvangst Koning
- Poll. Hoe staat het met uw toekomstvisie
- Tips voor de eerste stagedag
- Constru Casa bedankt Wim en Platform
- Gielissen Beste Leerbedrijf ?
- Schilder^sCOOL 2.0
- Uitval leerlingen verder omlaag
- Werkplekspel stelt koper centraal
- Talenten aan het woord!
- Dag van de Bouw op 24 mei
Uitval leerlingen verder omlaag
21 januari 2014
Het aantal voortijdig schoolverlaters is verder gedaald. In het VO daalde het aantal uitvallers in 2013 naar 0,6 procent, in het mbo naar 6 procent. De gezamenlijke inspanningen van scholen en gemeenten leveren succes op. Een deel wordt echter ook verklaart door een betere meetmethode met zuiverdere telling.
In het schooljaar 2012 – 2013 zijn 27.950 jongeren gestopt met hun opleiding. Dit is in vergelijking met het jaar ervoor een daling van 8.300 en met 2001 met 60% (71.000).
De veranderde telling zorgde voor een daling met 4000 jongeren (vrijstelling, overstap naar erkend particulier onderwijs en mbo 1-gediplomeerden met een baan). De rest van de daling met 39.000 jongeren laat zien dat de aanpak werkt.
Het doel van het project ‘Aanval op de schooluitval’ uit 2008 is het aantal voortijdig schoolverlaters terug te dringen tot 25.000 in 2016, door prestatieafspraken en een actief verzuimbeleid door scholen en gemeenten. De doelstelling komt nu in zicht. Minister Jet Bussemaker van OCW is tevreden en geeft scholen en gemeenten een compliment. ‘Natuurlijk is elke jongere die zonder diploma de school verlaat er één teveel, maar het resultaat van vandaag laat zien dat de intensieve samenwerking tussen scholen en gemeenten werkt.’
Ook in vergelijking met andere landen in Europa doet Nederland het goed met 8,8% t.o.v. gemiddeld 13,7% in de Europese Unie.