nieuws
Alle berichten
- Lessen op andere school
- Urennorm vmbo 3700 uur
- Jaar van de Ruimte 2015
- Meer meisjes in Betatechniek
- Wennen aan nieuwe namen
- AutoCAD gratis beschikbaar
- Gemiddeld opleidingsniveau stijgt
- Rekenen stap voor stap beter
- Tips voor open dagen
- Platform vult pers aan
- Correctievolgorde niet omgekeerd
- Ministerie over de vernieuwing
- Zijn uw leerlingen ook lui?
- Social media gedrag tussen docent en leerling
- Eric-Jan: Regiobijeenkomst goed bezocht
- Cspe nu onderdeel kwaliteit
- Vmbo 15 jaar! Durf te dromen.
- September mededelingen CvTE
- SPV regiodagen vernieuwing
- Efteling: Volg de bouw van de Baron 1898
- Geen gelijke kansen bij cspe
Gemiddeld opleidingsniveau stijgt
6 januari 2015
Sinds 2009 is het aantal achterstandsleerlingen in het basisonderwijs met bijna 46.000 gedaald. Hieruit en uit andere gegevens concludeert de Landelijke Jeugdmonitor 2014 dat het gemiddelde opleidingsniveau van de bevolking stijgt.
Bijna een kwart van alle achterstandsleerlingen tot 12 jaar zit in een van de vier grote steden (G4) op school. Volgens de Jeugdmonitor hangt dat samen met de concentratie van niet-westerse allochtonen in de grote steden. Hun niveau stijgt, maar zij zijn nog steeds vaker lager opgeleid dan andere bevolkingsgroepen.
Als wordt gekeken naar het derde jaar van het voortgezet onderwijs, zit 54 procent van de leerlingen op het vmbo, inclusief GL en TL. Tien jaar geleden was dat 59%.
Meisjes gaan vaker naar de havo en vwo en minder vaak naar de beroepsgerichte leerwegen van het vmbo dan jongens. Leerlingen met een niet-westers allochtone achtergrond gaan duidelijk minder vaak naar havo/vwo (33%) dan autochtone leerlingen (49%). Het verschil is sinds 2003-2004 wel iets kleiner geworden. Vooral Marokkaanse jongeren haalden veel van hun (grote) achterstand in, meldt het CBS.