nieuws

Meisjes doen het beter dan jongens

9 juni 2015

Meisjes doorlopen het onderwijs soepeler dan jongens. Jongens volgen vaker speciaal onderwijs en verlaten vaker voortijdig het onderwijs. Op de arbeidsmarkt zijn de rollen omgekeerd. Jonge mannen werken vaker voltijd, hebben gemiddeld een hoger inkomen en een gunstiger carrièreperspectief. Ook zijn ze vaker economisch zelfstandig. Dit maakt CBS begin juni bekend.

Op 1 januari 2014 telde Nederland 2,5 miljoen jongens en 2,4 miljoen meisjes tot 25 jaar. Ongeveer 3% kwam in aanraking met jeugdzorg vanwege opgroei- en opvoedingsproblemen. Jongens krijgen vaker jeugdzorg dan meisjes, met name jeugdreclassering.

Jongeren in jeugdzorg 2013

In het speciaal onderwijs zitten bijna 3 keer zoveel jongens als meisjes. Dat jongens vaker gedrags- en ontwikkelingsproblemen hebben, kan er ook toe bijdragen dat ze vaker blijven zitten en voortijdig het onderwijs verlaten. In 2014 had 10% jongens van 18 tot 25 jaar geen startkwalificatie tegenover 7% meisjes.

Opmerkelijk is dat uit Cito gegevens blijkt dat op de basisschool de prestaties van jongens en meisjes vergelijkbaar zijn. Maar er stromen meer meisjes dan jongens door naar havo of vwo. En vervolgens volgen meisjes vaker een opleiding in het hoger onderwijs en studeren sneller af.

Jongens zijn op jonge leeftijd beter in rekenen en meisjes in taal. Dit is terug te zien in de deelscores van de Citotoets. Jongens kiezen in het voortgezet onderwijs en hierna vaker voor een exacte studie, maar de belangstelling onder meisjes voor deze studies is de afgelopen jaren wel toegenomen. In vergelijking met andere Europese landen is deze echter nog vrij laag.

Lees meer op de site van CBS