nieuws
Alle berichten
- Demo omgeving leermiddelen
- Inzicht in pilot CSPE 2015
- 5,5 miljoen voor ondersteuning vernieuwing
- Urennorm onderwijstijd
- Landelijk aanmeldmoment mbo
- Cum laude op vmbo diploma
- Poll 3D printen
- BWI pictogrammen
- Praktijklokalen stuk veiliger
- Kick-off leermiddelen
- Nieuwsbrief 18 Beroepsgericht
- Ruim 2000 vmbo'ers naar zomerschool
- LAKS: Leerlingen beoordelen leraren
- Klachten zijn kansen
- Werktafel BWI lokaal
- Crebolijst versus BWI modulen
- Eindexamenexpositie HMC
- Talent bepaalt resultaat
- Ondersteuning nieuw vmbo
- Was-wordt brief DUO
- Ervaringen pilot cspe
5,5 miljoen voor ondersteuning vernieuwing
2 september 2015
Door het tijdig afsluiten van een cao in 2014 én het afsluiten van een sectorakkoord, is er een bedrag beschikbaar gekomen van 5,5 miljoen voor het voortgezet onderwijs. Deze cao-bonus wordt ingezet om vmbo beroepsgericht te ondersteunen bij de invoering van de vernieuwing. Van de bijdrage die een vmbo school krijgt voor professionalisering van docenten kan ook een BWI docent scholing volgen.
Om scholen en docenten toe te rusten voor de ingrijpende vmbo-vernieuwing zijn de VO-raad en Staatssecretaris Dekker overeengekomen de zogenoemde cao-bonus van 5,5 miljoen te reserveren voor professionalisering op het gebied van de nieuwe vmbo-programma’s en examinering van de nieuwe schoolexamens.
In overleg tussen het ministerie van OCW en de VO-raad is besloten om de eenmalige middelen van 5,5 miljoen op de volgende wijze in te zetten:
1. Een bedrag van 3 miljoen voor vmbo-locaties met een aanbod van BB, KB en/of GL (dit betekent een financiële bijdrage van ongeveer 5000 Euro per beroepsgerichte vmbo-locatie).
2. Een bedrag van 1.5 miljoen voor de ontwikkeling en uitvoering (mogelijk in de vorm van co-financiering) van een collectief scholingsaanbod.
3. Een bedrag van 1 miljoen voor de initiële ontwikkeling van een toetsitembank voor schoolexamens en ondersteuning/ professionalisering van docenten op het gebied van examinering.
Het eerstgenoemde bedrag van 3 miljoen wordt dit najaar via een DUO-uitvoeringsregeling beschikbaar gesteld aan de betreffende locaties en is uitdrukkelijk ‘gelabeld’ voor professionalisering in het kader van de vernieuwing van het vmbo. Scholen/schoollocaties kunnen zelf bepalen aan welke vorm van professionalisering deze middelen worden besteed.
U kunt als beroepsgerichte docent een beroep doen op deze gelden voor deskundigheidsbevordering. Dit bedrag komt bovenop het scholingsgeld dat voor elke docent al jaarlijks beschikbaar is!
Voor de ontwikkeling en uitvoering van een collectief scholingsaanbod en de ontwikkeling van een toetsitembank heeft de VO-raad verschillende Platforms, waaronder het Platform vmbo BWI, benaderd voor verkennende gesprekken. Door het betrekken van de verschillende Platforms wil de VO-raad er voor zorgen dat er daadwerkelijk goede plannen worden gemaakt die kunnen rekenen op draagvlak van het vmbo-veld.