nieuws
Alle berichten
- Makkelijk gebaren leren voor de bouw
- 3D BWI modellen gebruiken in de les
- Landelijke Dag 2021 Presentaties
- 22.000,- boete voor verzwijgen ongeluk
- K18 Terreinafwerking opgeleverd
- CvTE info CSPE 2022
- NPO interventies VMBO beroepsgericht
- Wie is het?
- Inspiratie voor basisschool les
- Scoretabel bij CSPE 2021
- Metselen voor de lens Fotowedstrijd vmbo
- Circulair en Duurzaam bouwen Keuzevak
- BWI docent filmt bouw van een houten huis
- Laser- vs. freesmachine vs. 3D-printer
- Modernisering examenprogramma BWI
- Techniek is een veilige keuze
- Modulair huisje bouwen bij Bouwmensen
- Jongeren met migratieachtergrond
- Corona en centrale examens 2021
- Veilig gebruik van lasers
- Nieuwe leerweg (GL / TL)
Laser- vs. freesmachine vs. 3D-printer
14 april 2021
Je wilt jouw leerlingen op de meest uitdagende en interessante manier kennis laten maken met nieuwe technieken . . . Maar gebruik je dan een freesmachine, een 3D-printer of een lasermachine? Iedere machine heeft namelijk zo zijn eigen voordelen. Hoog tijd om dus eens wat dieper in te zoomen op deze machines!
Dit artikel is op verzoek van het Platform vmbo BWI geschreven door Vrotech, leverancier van deze machines.
Freesmachine
Frezen is een techniek die veel gebruikt wordt in de houttechniek, maar ook in bijvoorbeeld metaal of kunststofindustrie. Bij frezen wordt het materiaal bewerkt met een roterend gereedschap. Door de rotatie worden er steeds delen uit het materiaal verwijderd, en uiteindelijk dus uitgesneden. Hoe mooi het eindresultaat ook is, toch heeft een freesmachine een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Zo heeft een frees namelijk altijd contact met het materiaal waardoor de frees zelf slijt en regelmatig vervangen moet worden. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan de kwaliteit van de snijrand; deze wordt na verloop van tijd doffer en rafeliger.
3D printer
De 3D printer is eigenlijk een heel ander verhaal. Hier bewerk je geen bestaand materiaal, maar ontwikkel je juist een product door middel van grondstoffen. Als je met een 3D-printer aan de slag gaat doet de printer het productiewerk voor je: aan het eind heb je precies het product dat je hebt opgegeven. Kant en klaar, je hoeft er niets meer aan te doen. Op zich ideaal, maar ook een 3D-printer kent wat punten waar je rekening mee dient te houden. Het grootste punt is de productietijd. Het produceren van een product met een 3D-printer duurt vaak lang. Hierdoor kan eigenlijk maar een beperkt aantal studenten (tegelijk) aan de slag met de machine.
Lasermachine
Tot slot de lasermachine. Het zou natuurlijk flauw zijn om te zeggen dat een lasermachine geen enkel punt van aandacht heeft. Zo levert het bijvoorbeeld meestal geen kant en klaar product op. Toch zien we vooral voordelen voor het onderwijs. Zeker als we de machine gaan vergelijken met de freesmachine en de 3D-printer.
- Neem bijvoorbeeld de productietijd. De lasermachine is vele malen sneller dan een freesmachine of 3D-printer. Je kunt zelfs een hele klas aan de slag laten gaan met een lasermachine!
- Daarnaast kun je met een lasermachine je leerlingen ook écht uitdagen! Zo leert de leerling vooraf goed nadenken over het gebruik van verschillende materialen en het effect daarvan op het eindresultaat.
- Dat het product meestal niet gelijk kant en klaar is, levert ook een voordeel op, namelijk het kijken of alles goed gedaan is door het product in elkaar te zetten.
- Door na te denken over hoe je een tekening voorbereid ontwikkelt de leerling ook nog eens zijn of haar technisch inzicht!
Naast voordelen voor de leerling, zijn er ook voordelen bij de machine zelf. Doordat een lasermachine contactloos produceert gaat er weinig tot geen materiaal verloren bij het snijden. Bovendien is een lasermachine door de laserstraal van 0,1 mm erg nauwkeurig. De nauwkeurigheid in combinatie met het weinige snij/materiaalverlies zorgt ervoor dat je de meest complexe vormen redelijk makkelijk uit de machine ‘tovert’.
Overzicht
Iedere machine heeft zijn eigen voordelen. Maar welke machine is het meest ideaal voor jouw doel? Onderstaand overzicht laat de belangrijkste verschillen (en overeenkomsten) zien.
Meer informatie
- Wil je meer weten over de verschillen tussen al deze machines? Of wil je meer weten over de werking van deze machines? Vrotech geeft graag een vrijblijvende demonstratie. Vragen? Neem contact met Vrotech op 085 401 29 47 of info@vrotech.nl
- Of kijk eens naar de cursus Lasersnijden en graveren op bijscholingvmbo.nl. Hierbij maak je kennis met de mogelijkheden en toepassingen van lasersnijders.