nieuws

Tip: 3D BWI modellen in Trimble platform

Tip: 3D BWI modellen in Trimble platform

30 september 2021

In samenwerking met Construsoft, de leverancier van Trimble Connect, stelt het Platform vmbo BWI de 3D modellen van de SketchUp tekeningen van de praktijkopdrachten kosteloos beschikbaar. Lidscholen kunnen een gratis account krijgen.

Het Platform vmbo BWI heeft alle tekeningen van de werkstukken van de profielmodulen en de meest gebruikte keuzevakken opnieuw getekend in SketchUp. Deze tekeningen kunnen vanuit de Trimble portal getoond worden op een scherm, tablet of PC of geladen worden in de VR bril. Dat is voor Platformleden kosteloos, maar alleen voor het doel waar ze voor gedeeld worden.

Meldt u hier aan voor toegang tot de Trimble connect Platform omgeving.

Click here to see the video with subtitles

3D tekeningen helpen leerlingen om beter te begrijpen wat ze moeten maken. Ze kunnen gebruikt worden binnen SketchUp en getoond worden op schoolbord, PC, tablet of smartphone. Door de modellen te draaien kunnen ze van alle kanten bekeken worden. Scholen die beschikken over een VR bril of HoloLens hebben ook visuele 3D mogelijkheden. Die maken leerlingen enthousiast. Bovendien worden deze technologische ontwikkelingen gebruikt in de beroepspraktijk.

3D object vastklikken in fysieke ruimte
Het is met de Trimble Connect AR app ook mogelijk de 3D objecten vast te klikken in de ruimte op bijvoorbeeld een tafel of een vloer. Dit vergt enige behendigheid. Trimble heeft daarvoor de volgende instructievideo’s gemaakt:

  • Instructievideo over het plaatsen van een model in de ruimte:
  • De beste manier om een model op een specifieke plek in de ruimte te plaatsen, is door het plaatsen van markers: bekijk video (maken van markers) + bekijk video (werken met marker.

Heb je nog aanvullende vragen over gebruik van de Trimble connect Platform omgeving, neem dan contact op met Rachel Valckx van Construsoft,


Ewout Warringa, docent Vechtdal en een van de initiatiefnemers: 'het is uniek in Nederland en misschien wel in een groot deel van de wereld dat goede 3D modellen van praktijkopdrachten gedeeld wirden'.

Update november 2021. Trimble heeft de inlog via de Trimble app op de HoloLens aangepast waardoor het inlogscherm blijft laden. Is dat bij u ook het geval? Kijk dan hier voor een oplossing.

Dit project is een samenwerking tussen het Platform vmbo BWI, Construsoft / Trimble, Ewout Warringa en Arco Verhaar. Het doel is het landelijk beschikbaar stellen van goede 3D SketchUp modellen voor lidscholen van het Platform vmbo BWI voor gebruik binnen SketchUp, 3D viewer software, de HoloLens en virtual reality brillen. Het Platform vmbo BWI is eigenaar van alle tekeningen en houdt zich het recht voor zonder opgave van reden toegang tot de omgeving te weigeren of op te zeggen.