nieuws

Twentse jongeren bouwambassadeur

2 april 2007

Op 19 maart zijn twintig Twentse jongeren uit de bouw geïnstalleerd als 'bouwambassadeur'. Zij gaan dit jaar andere jongeren voorlichten over en warm maken voor het vak. Elco Brinkman van Bouwend Nederland en Han Hannink van Fundeon pleitten bij deze gelegenheid voor meer branchegericht onderwijs op het vmbo. De directeur van de vmbo school in Almelo was het hier duidelijk niet mee eens.


Foto Frank Uijlenbroek
Geen techniekbreed
Niemand minder dan bouwvoorman Elco Brinkman was naar Almelo gekomen. Hij onderstreepte het belang van meer beroepsspecifieke opleidingen. Er is op het vmbo zelfs ruimte voor een gerichte opleiding voor de infrastructuur. Ook voorzitter Han Hannink van Fundeon pleitte voor 'bouwbrede en geen techniekbrede' scholing. Hij presenteerde het regionale actieplan van de bouw. Hierin spreekt de branche haar zorgen uit over de techniekbrede aanpak, die in het derde en vierde leerjaar van het vmbo sterk in opkomst is.

De bouw is een mooi vak, maar . . .
Ineke Munter, directeur van scholengemeenschap 't Noordik in Almelo, reageerde hierop. "De bouw is een mooi vak en er is zeker een tekort aan bouwvakkers, maar de techniek is meer dan bouw alleen. En er moet voldoende aandacht zijn voor AVO vakken. Ze moeten met Poolse collega's kunnen praten. Ingewikkelde gebruiksaanwijzingen kunnen lezen. De stelling van Pythagoras kennen. Deze vakken, zoals Nederlands en Engels, moeten wel meer toegespitst worden op de techniek." Bouwvakkers moeten bovendien straks met klanten kunnen praten.

Engels leren?
Hoe reageerden de aanwezige jongeren op dit pleidooi? "Engels leren? Ach, ik kijk toch Engelse series. Ik red mi'j d'r wel met", aldus een van de twintig bouwambassadeurs.