nieuws
Alle berichten
- Snel onderzoek naar 1040 uur
- Inspecties Praktijklokalen
- Kort nieuws februari
- Moderne metselafdeling gezocht
- Regiobijeenkomsten voorjaar 2008
- Bezoekers website verdubbeld!
- Invoering gratis schoolboeken
- Goeiemoggel - uitslag kerstprijsvraag
- Contact gezocht met praktijkscholen
- Leerlingenaantal VO tot 2013 gelijk
- Infratechniek - stand van zaken
- Verbindend Leren: good practise
- Jonge leerlingen lezen minder goed
- Actieplan LeerKracht
- Bouw strijd tegen overgewicht
- Techniekdocenten onderbouw maken kennis met Platformproducten
- Leerwerkhuis Gomarus wint wedstrijd
- Leerlingen vmbo bouw gestegen
- WorldSkills: Stephan wint zilver
- Inspectie: "Machinaal straten"
- SPV dag: samenwerking centraal
Inspectie: "Machinaal straten"
16 november 2007
Helft van stratemakers werkt onveilig
DEN HAAG (ANP) – De werkomstandigheden voor stratenmakers zijn in de helft van de gevallen onveilig. Stratenmakers tillen vaak te zwaar, ademen kankerverwekkende kwartsstof in bij het doorzagen van trottoirranden en natuursteentegels of dreigen aangereden te worden door langskomend verkeer.
Dat blijkt uit een onderzoek van de de Arbeidsinspectie, waarvoor vorig jaar ruim 380 locaties werden bezocht. Bijna 240 keer moesten de inspecteurs verbeteringen eisen, omdat stratenmakers bijvoorbeeld meer dan de maximaal toegestane kilo's moesten tillen. Twaalf keer is het werk stilgelegd wegens een direct gevaar voor de gezondheid.
Hieronder meer informatie uit het persbericht. Daarvóór het volgende:
Leermiddel Basisveiligheid
Het nieuwe leermiddel Basisveiligheid van het Platform vmbo Bouwtechniek sluit goed aan op de conclusies van de Arbeidsinspectie. In het leermiddel wordt aandacht geschonken aan de gevaren van kwartsstof en aan goed tillen. Ook wordt aandacht geschonken aan veiligheid op de werkplek. Door gebruik van het leermiddel Basisveiligheid worden leerlingen van het vmbo al in een vroeg stadium bewust gemaakt van veilig werken in de praktijk.
Vervolg persbericht
Machinaal straten
Volgens de inspectiedienst wordt ten onrechte weinig gebruik gemaakt van mogelijkheden om machinaal bestratingswerk uit te voeren. Dat zou komen doordat gemeenten - die veelal de opdrachtgever zijn - vaak eisen dat er met de hand wordt gewerkt. Dat terwijl machinaal bestraten bij grotere oppervlakten juist goedkoper is, weinig afdoet aan de kwaliteit en vooral ook gezonder is voor de werknemers.
Aanpassen bestek
Van veertig gemeenten die in hun bestek voorschrijven dat het bestratingswerk met de hand gedaan moet worden heeft de Arbeidsinspectie geëist dat dit wordt aangepast. Volgens de inspectiedienst dragen de lokale overheden een verantwoordelijkheid voor een veilige uitvoering van de werkzaamheden en moet al in ontwerpstadia van straten en pleinen rekening worden gehouden met de mogelijkheden van machinaal bestraten. De Arbeidsinspectie heeft alle bestratingsbedrijven en hun opdrachtgevers aangeschreven om ze te wijzen op de voornaamste risico’s voor stratenmakers en daarbij mogelijke oplossingen aangedragen.
Nieuwe inspecties
Vanaf volgend jaar mei volgen nieuwe inspecties om te controleren of er verbeteringen zijn aangebracht. De vakbond CNV Hout en Bouw noemt de conclusies van de Arbeidsinspectie „schokkend, maar niet verrassend”. Cao-onderhandelaar Gijs Lokhorst van de CNV-bond stelt de problemen al tevergeefs meerdere malen bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) te hebben aangekaart. Ondertussen worden volgens hem de problemen in de sector alleen maar groter en haken meer stratenmakers af om gezondheidsproblemen.
Tweedaagse training "machinaal straten"
Naar aanleiding van bovenstaand persbericht ontvingen we van Infra Scholing BV, onderdeel van GOA Infra Groep, een bericht dat zij een compleet nieuwe tweedaagse training "machinaal straten" organiseren. Deze training wordt verder nog nergens in Nederland aangeboden en sluit aan bij het initiatief van de Arbeidsinspectie, die vooral wil stimuleren dat de technieken om machinaal te straten in de praktijk worden toegepast.