nieuws

WorldSkills: Stephan wint zilver

26 november 2007

De jeugdige Nederlandse metselaar Stephan Kemna is tweede geworden tijdens de 39e WorldSkills wedstrijden die deze week in Shizuoka, Japan, zijn gehouden. Dat leverde hem een zilveren medaille op. Tevens ontving Stephan de prijs ‘Best of the Nation’. Menno Edam werd bij tegelzetten zevende en Wesley Huurman bij bouwtimmeren negende.

In Japan was Stephan Kemna de beste Europese metselaar. Winnaar werd Korea, gedeeld derde Denemarken en Italië. In totaal deden op dit onderdeel 24 kandidaten mee. In totaal namen aan de 39e WorldSkills wedstrijden 816 jongeren deel uit bijna vijftig landen. Nederlandse kandidaten deden mee in 26 beroepen.

Stephan Kemna volgt een mbo-opleiding metselen en woont in het Overijsselse Mander. Hij is in dienst bij het opleidingsbedrijf VVBA Almelo. Die leent hem uit aan Bouwbedrijf Scholte op Reimer in Vasse voor het leren van de praktijk. De theorie krijgt Stephan bij het ROC van Twente. Stephan werd tijdens de wedstrijd ondersteund door een familie en een groep supporters uit Twente. 

Derde keer edelmetaal
Het is de derde keer achtereen dat Nederlandse bouwleerlingen, uitgezonden door het kenniscentrum Fundeon, na een WorldSkills wedstrijd terugkeren met edelmetaal. In 2003 werd Arnold Ros wereldkampioen metselen en in 2005 behaalde Mike Slotboom een zilveren medaille op het onderdeel natuursteenbewerken. De meeste deelnemers kwamen uit Azië en Europa. De complete uitslagen voor metselen, tegelzetten en bouwtimmeren zijn:

Metselen
1. Korea
2. Nederland (Stephan Kemna, VVBA Almelo)
3. Denemarken en Italië

Tegelzetten

1. Zwitserland

2. Frankrijk

3. Korea

7. Nederland (Menno Edam, ESPEQ Tegel, Heerhugowaard)

 

Bouwtimmeren

1. Korea
2. Zwitserland
3. Japan
9. Nederland (Wesley Huurman, SSPB Brabant-West en Tholen)