nieuws

Leerwerkhuis Gomarus wint wedstrijd

4 december 2007

In het voorjaar heeft de regionale Taskforce Zuid Holland een scholenwedstrijd uitgeschreven in de Randstad Zuid. Negen scholen hebben een plan ingediend waarin samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven centraal staat. Op basis van de criteria “duurzaamheid” en “meerwaarde voor de leerling” werden 3 scholen geselecteerd. Gomaris uit Gorkum, RSG Hoeksche Waard uit Oud Beijerland en ISW Hoge Woerd uit Naaldwijk presenteerden op 29 november hun plannen op de regiovergadering van Bouwend Nederland Zuid Holland.

Meer instroom door gebruik Leerwerkhuis
De drie genomineerde scholen lieten zien hoe zij de praktijk binnen de school halen. Zij doen dat alle drie door gebruik te maken van het Leerwerkhuis concept dat door het Platform vmbo Bouwtechniek ontwikkeld is.

Daarbij is sprake van een win-win situatie: winst voor de leerling (werkzaamheden zijn “echt” en blijven bestaan), winst voor de school (goed beeld van de bedrijfstak, afstemming onderwijsinhoud en ervaringsleren) en winst voor het bedrijfsleven (meer betrokkenheid bij het onderwijs, zicht op toekomstige werknemers). Voor alle drie de scholen geldt dat deze praktijkaanpak resulteert in meer instroom in de bouwtechniek. Bijkomend voordeel is dat in de stage perioden het bouwtechnieklokaal ingezet kan worden voor PSO lessen in de onderbouw. Daarmee krijgen ook weer nieuwe leerlingen goed zicht op bouwtechniek.

Vmbo docenten dragen bij aan een positief imago voor de bouw
Tijdens de uitreiking gaf de voorzitter, de heer v.d. Vossen, aan dat samenwerking altijd beter kan, maar in de regio is men op de goede weg. “De kansen voor Bouwend Nederland liggen bij jonge mensen: voorbereiden, enthousiasmeren en in de praktijk ervaring opdoen. Docenten uit het vmbo zijn hierin van groot belang: ze zijn eerlijk, rammelen aan de ketting en dragen bij aan een positief imago van de Bouw. Als Bouwend Nederland moeten wij hiermee de handen in elkaar slaan en er samen wat van maken!”

En de winnaar is . . . Gomarus!
Juryrapport: “Gomarus onderscheidt zich in zijn werkwijze door te blijven werken met afdelingsprogramma’s die realistisch zijn vorm gegeven. Er is een grote bereidheid onder het bedrijven in de regio om te participeren. De praktijkopdrachten worden zowel door de docent als het bedrijf beoordeeld.”

De eerste prijs, een digitaal SMART-schoolbord en een Festool boormachine werden trots in ontvangst genomen. Maar ook de tweede plaatsen, Naaldwijk en Oud Beijerland, werden eervol gehuldigd. Zij ontvingen een Festool cirkelzaag en bovenfrees.

Het Platform vmbo Bouwtechniek feliciteert de scholen van harte met deze prijzen!