nieuws

Actieplan LeerKracht

7 december 2007

Plasterk presenteert 'Actieplan Leerkracht van Nederland' | PO/VO |

Op 23 november 2007 heeft Minister Ronald Plasterk het 'Actieplan LeerKracht van Nederland' gepresenteerd. In het plan staat onder meer dat leraren kunnen rekenen op meer salaris, betere carrièremogelijkheden en een versterking van hun positie in de school.

Met het actieplan reageren minister Ronald Plasterk en de staatssecretarissen Sharon Dijksma en Marja van Bijsterveldt van OCW op het advies van de tijdelijke Commissie Leraren onder leiding van SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan. Ook het rapport 'Leraarschap is eigenaarschap' van de Onderwijsraad ligt ten grondslag aan het actieplan.

1.1 miljard euro
In het plan staat dat het kabinet in de komende jaren in totaal ruim 1,1 miljard euro uittrekt voor de leraren in met name het voortgezet onderwijs en voor de schoolleiders in het primair onderwijs. Het ministerie meldt dat uitvoering van het plan financieel is gedekt 'met de inzet van de incidentele loonontwikkeling, de eerder gereserveerde 340 miljoen euro uit de enveloppe en een aantal relatief kleine verschuivingen in de OCW-begroting'. Een deel van het geld komt van de studenten: het collegegeld wordt in de komende tien jaar met ongeveer 20 euro verhoogd.

Versobering BAPO
In het plan staat verder dat de standaardwerkweek voor leraren 40 uur wordt, maar dat moet wel op basis van vrijwilligheid. De leeftijdsgrens om minder uren te gaan werken moet stapsgewijs omhoog van 52 naar 60 jaar. Dat moet de participatie van oudere leraren vergroten, die hun tijd meer moeten gaan besteden aan coaching van startende collega's. Om oudere collega's meer bij het onderwijs betrokken te houden wordt de BAPO-regeling afgebouwd  Ongeveer 10 procent van de in totaal 1,1 miljard euro die voor de uitvoering van de plannen nodig is, komt van de versobering van de BAPO. De AOb is daar niet blij mee en spreekt daarom van een 'werknemeronvriendelijk' plan. AOb-voorzitter Walter Dresscher zegt dat Plasterk met zijn maatregelen de positie van de leraren verslechtert in plaats van verbetert. Daarom legt de AOb het plan met een negatief oordeel voor aan haar leden. De bond verwacht dat zij er niet mee akkoord zullen gaan en dat ze in actie willen komen.

Minister Plasterk relativeerde in de Tweede Kamer de kritiek op het plan. Hij zei dat hij er vertrouwen in heeft dat de vakbonden ermee akkoord gaan. Het beeld dat hij de leraren zou 'pakken', zoals de SP dat verwoordde, noemt hij onterecht. Hij wees erop dat de BAPO destijds is ingevoerd om de werkloosheid onder leraren terug te dringen. Oudere docenten maakten via de regeling plaats voor jongere. Nu zijn er grote tekorten en is de doelstelling van de BAPO achterhaald, vindt de minister

Meer geld
Aan de andere kant komt er voor leraren een generieke salarisverhoging. Leraren die goed presteren krijgen meer geld dan gemiddeld. Excellente leraren die al aan hun maximum zitten, krijgen een toeslag. De automatische periodieken verdwijnen. Voor leerkrachten in de vier grote steden en Almere komt een tijdelijke toeslag van 5 tot 10 procent, omdat daar de grootste lerarentekorten worden verwacht.

Bovenstaande punten zijn slechts enkele elementen uit het plan van Plasterk. Download het integrale 'Actieplan LeerKracht van Nederland' en / of de brochure met samenvatting van OCW.