nieuws

CSPE GL bouwtechniek 2009

28 november 2008

Cito logoMet ingang van 2009 wordt het CSE GL bij bouwtechniek vervangen door een CSPE GL. In 2007 en 2008 heeft een groeiend aantal scholen al kennisgemaakt met het CSPE, maar in 2009 zullen álle scholen het CSPE afnemen bij hun leerlingen bouwtechniek.

Maar wat zijn de verschillen met het CSE? Hieronder informatie over de examenstof, de vorm en de resultaten tot nu toe.

De examenstof
Net als het CSE gaat het CSPE over

  • B/K/ 2   Professionele vaardigheden
  • B/K/10  Het bouwproces
  • B/K/12  Industrialisering en automatisering in de bouw

De vorm
Omdat CSPE staat voor Centraal Schriftelijk Praktisch Eindexamen, bevat het CSPE, net als bij BB en KB praktische opdrachten afgewisseld met kennisvragen in minitoetsen. Omdat het CSPE GL maximaal 400 minuten beslaat (bij BB en KB is dit respectievelijk 890 en 920 minuten) is het examen beknopter dan bij BB en KB. De nadruk in de opdrachten ligt op het voorbereiden van en het terugkijken op het werk. Het echte werk in de werkplaats zit bij BB en KB.

In de bijlage staat een voorbeeld hoe dit uitgewerkt is in het CSPE GL 2007. Meer hierover vindt u op de site van het Cito (klik op de gelinkte pagina onder Vmbo gl/tl op Cspe / lspe). Daar staat ook het informatie-magazine over het CSPE GL dat in september 2007 naar alle scholen is gestuurd en de andere voorbeeldexamens CSPE GL.

 

De resultaten in de twee pilot jaren
In 2007 en 2008 bleek het CSPE GL niet moeilijker dan het CSE GL. De opdrachten lijken qua niveau goed aan te sluiten bij het onderwijs.

 

Mocht u nog vragen hebben over het CSPE GL, neem dan contact op met Rixt Zeelenberg, clustermanager techniek onder Rixt.Zeelenberg@cito.nl of 026 - 352 12 91.

Bericht en gegevens afkomstig van het Cito