nieuws

Inspecties Praktijklokalen

8 februari 2008

Vanaf het voorjaar van 2008 start de arbeidsinspectie een project gericht op de praktijklokalen in het (v)mbo. De inspecties zijn gericht op onveiligheid van machines, gevaarlijke stoffen, voorlichting, onderricht en toezicht. 

Eerdere inspecties van praktijklokalen houtbewerking in 2002/2003 (en metaal in 2005/2006) gaven een zorgelijk beeld als het gaat om machineveiligheid. Het Platform vmbo Bouwtechniek heeft daarop gereageerd met het ontwikkelen van o.a. checklijsten. Bouwtechniek afdelingen van scholen kunnen aan de hand van deze lijsten controleren of hun lokalen voldoen aan de veiligheidseisen.

De Arbeidsinspectie heeft een brochure samengesteld met de voornaamste risico’s. In deze brochure wordt ook toegelicht hoe de Arbeidsinspectie de risico’s controleert. Alle hoofdvestigingen van scholen in het vmbo en mbo hebben de brochure ontvangen, met het verzoek deze door te geven aan de betrokken afdelingen.

Iedere school kan in het kader van het inspectieproject “Praktijklokalen MBO/VO” geïnspecteerd worden. In totaal zijn ongeveer 300 scholen in het VO en MBO geselecteerd.

U kunt de brochure 'Arbeidsrisico's in het (v)mbo' bestellen of downloaden.
De aanbiedingsbrief van de inspectie kunt u hier downloaden.