nieuws

Snel onderzoek naar 1040 uur

22 februari 2008

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van OCW presenteert in mei een opzet voor het onderzoek naar de minimale lestijden in het voortgezet onderwijs. Dat is donderdag 14 februari bekend geworden tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer na de presentatie van het eindrapport van de commissie-Dijsselbloem.

De commissie-Dijsselbloem, die de onderwijsvernieuwingen van de afgelopen decennia onderzocht, zet in haar eindrapport onder meer vraagtekens bij de normen voor minimale lestijd. Dit was voor de Kamer reden om Van Bijsterveldt te vragen snel met een onderzoek te komen. Ze zegde toe in mei met een onderzoeksopzet te komen, maar wilde zich niet vastleggen op een datum waarop het onderzoek klaar moet zijn.

Van Bijsterveldt kondigde eind januari al aan dat de urennormen wordt geëvalueerd, maar dat zou pas over enkele jaren gebeuren. Nu komt het onderzoek er op de korte termijn. Dit sluit niet alleen aan bij de wens van de Kamer, maar ook bij die van de VO-raad.

In de tussentijd zal de staatssecretaris soepel omgaan met de handhaving van de urennorm door een bandbreedte van 150 uur te hanteren. Voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs geldt officieel nog steeds de 1040 urennorm, maar in de praktijk komt het er op neer dat scholen 890 uur per jaar les mogen geven zonder dat Van Bijsterveldt sancties oplegt.