nieuws

Kort nieuws maart

21 maart 2008

Subsidie voor werving onderwijsondersteuners
Scholen kunnen in 2008 deelnemen aan de campagne om leraarondersteuners in het vmbo en leraarinstructeurs in het mbo te werven. Het ministerie van OCW stelt scholen een financiële tegemoetkoming ter beschikking voor het opleiden van leraarondersteuners. De leraarondersteuner / instructeur krijgt in het eerste jaar een aanstelling van minimaal 50% en volgt een opleiding aan een van de vier aangewezen hogescholen. De leraarondersteuner/instructeur is een vakman of vakvrouw met veel ervaring in het bedrijfsleven en begeleidt samen met de docent individuele leerlingen en groepen leerlingen. Klik hier voor meer informatie.

PvdA toch akkoord met schoolboekenplan
De PvdA geeft na aanvankelijke bezwaren toch groen licht voor het schoolboekenplan van het kabinet. PvdA-Kamerlid Margot Kraneveldt zei dinsdag dat zij van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van OCW voldoende garanties heeft gekregen dat de scholen zelf kunnen blijven bepalen welke boeken zij gebruiken. Nu de PvdA het plan steunt, is er een Kamermeerheid voor.

Beroepspraktijkvorming in het mbo
Scholen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) moeten leerlingen beter begeleiden tijdens hun opleiding in de praktijk. Dat heeft de Algemene Rekenkamer op 6 maart geschreven in een rapport over de sector. Klik hier voor meer informatie.

VMBO verdient meer politieke aandacht
Om de aansluiting tussen vmbo en mbo te optimaliseren, moet het vmbo met spoed een prominente plek krijgen op de politieke agenda. Dat schrijft de VO-raad in een brief aan staatssecretaris Van Bijsterveldt. Scholen lopen nu bij het oplossen van een aantal knelpunten tegen beperkende wettelijke bepalingen aan. Door de belangrijkste knelpunten op te lossen, zullen meer jongeren het vmbo succesvol afronden en hebben leerlingen een betere kans van slagen in het mbo. Klik hier voor meer informatie op de site van de VO-raad.