nieuws

Experiment vmbo - mbo2

21 maart 2008

Het ministerie van OCW wil op verzoek van het onderwijsveld met ingang van 1 augustus 2008 starten met experimenten vmbo - mbo2.

Vliegenthart Margo (original size)Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart (staatssecretaris van OCW): "Het vmbo bereidt leerlingen voor op een vervolgopleiding in het mbo. Toch stranden veel van deze jongeren op de overgang van vmbo naar mbo. In 2007 schreven ruim 7.000 jongeren met een vmbo-diploma zich niet in voor een vervolgopleiding. Om ervoor te zorgen dat minder jongeren voortijdig het onderwijs verlaten is het noodzakelijk dat het vmbo en het mbo meer met elkaar samenwerken."

Een van de manieren om de overstap van vmbo naar mbo te versterken is het opzetten van een geïntegreerde leerroute. Een beperkt aantal scholen mag experimenteren met vmbo - mbo2. Hierbij volgen vmbo BBL leerlingen één traject tot het diploma mbo niveau 2. Omdat deze leerlingen geen overgang hebben van de vmbo naar de mbo school, kan voortijdig schoolverlaten bij de overgang sterk verminderd worden.

Klik hier voor de brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer