nieuws

Kort nieuws april

13 april 2008

Internetplatform Onderwijsvanmorgen.nl
Een van de belangrijkste bevindingen van de commissie Dijsselbloem is dat docenten de afgelopen jaren veel te weinig gehoord zijn. Uw mening en visie op het onderwijs van morgen is van groot belang. Daarom lanceert Malmberg het nationale internetplatform "Onderwijsvanmorgen.nl". Een onafhankelijk platform voor docenten met visie. Hier kan iedereen met passie voor het onderwijs zijn of haar visie en mening kan geven over het onderwijs van morgen. Waar inspirerende onderwerpen aan bod komen en waar naar u geluisterd wordt. Waar de dialoog wordt aangegaan en waar u ervaringen kunt delen.

Schoolomvang precies goed
Ruim zes op de tien scholieren in het voortgezet onderwijs vinden de omvang van hun school precies goed. Slechts één op de tien leerlingen vindt dat zijn of haar school te groot is. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO). Op basis van de resultaten concludeert de SvPO dat schaalverkleining op schoolniveau, zoals in de politiek vaak wordt bepleit, niet nodig is.

Wijs grijs in het onderwijs
De staatssecretarissen Marja van Bijsterveldt van OCW en Ahmed Aboutaleb van SZW hebben het startschot gegeven voor de pilot 'Wijs grijs in het onderwijs'. Doel van deze proef is om te kijken of het mogelijk is het groeiende lerarentekort tegen te gaan door oud-docenten die met fpu of pensioen zijn weer voor de klas te krijgen.

Pensioenfonds ABP gaat mensen benaderen die maximaal drie jaar geleden gestopt zijn met werken. Het is zeer de vraag of de pilot zal slagen, omdat uit eerder onderzoek van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) naar voren kwam dat schoolleider liever geen vroeg-gepensioneerde docenten voor de klas willen.