nieuws

Experiment vmbo - mbo2

6 juni 2008

Aanval op schooluitval

In augustus 2008 starten de ministeries van OCW en LNV met een experiment voor een geïntegreerde leergang vmbo-mbo2. Vmbo-leerlingen die naar het mbo willen, hoeven dan niet meer over te stappen naar een andere school. Zij kunnen verder leren in een vertrouwde omgeving.

Mbo-2 en bovenbouw vmbo
De basis voor dit experiment is het integreren van het mbo-niveau 2 en de bovenbouw van vmbo basisberoepsgerichte leerweg (BB). Leerlingen krijgen zo in een vertrouwde omgeving, volgens een vaste aanpak, les van leraren die ze al kennen. In principe kunnen ze het mbo-2 diploma zelfs in drie jaar halen, in plaats van in vier jaar.

Voorkomen van uitval
De reden voor het experiment is dat veel vmbo-leerlingen stranden bij de overstap naar het mbo. Een deel schrijft zich niet in voor een mbo - vervolgopleiding. En van de leerlingen die wel overstappen, vallen er in de eerste paar maanden van het mbo veel uit. De omschakeling naar een andere school blijkt een groot struikelblok. Doel van dit experiment is dat meer leerlingen hun startkwalificatie halen op mbo niveau 2. Hiermee vergroten ze hun kansen op een goede loopbaan.

Een in opleiden voorkantExperiment
Het experiment vmbo-mbo2 zal twee cohorten omvatten. Het eerste cohort start schooljaar 2008-2009. Het tweede cohort start schooljaar 2009-2010. In totaal kunnen maximaal 5000 leerlingen deelnemen. Het experiment kan zowel vormgegeven worden op het vmbo als op het mbo. Voor deelnemende scholen is een extra subsidie beschikbaar.

Aanmelden
Bovenstaande informatie is afkomstig van het ministerie van OCW. Scholen die aan de proef willen meedoen, kunnen zich aanmelden vanaf het moment dat de regeling voor de proef in werking treedt. Dat zal waarschijnlijk in de tweede helft van juni zijn. Aanmelden kan tot twee weken na de datum van inwerking-treding. Kort daarna wordt bekend welke scholen aan het experiment kunnen meedoen.

Informatie
Meer informatie over de experimenten vmbo-mbo2 vindt u hier. Voor vragen kunt u contact opnemen met het Informatiecentrum Onderwijs (ICO): ICO/VO: 079-323 2444 of ICO/BVH: 079-323.