nieuws

Commissie urennorm: 1000 uur, 6 weken zomervakantie

5 januari 2009

Clemens CornieljeDe commissie die de urennorm in het voortgezet onderwijs onderzocht heeft, geeft in haar conclusie aan dat de urennorm omlaag moet naar 1000 uur en dat de zomervakantie verkort wordt naar 6 weken.

De Commissie is op basis van haar onderzoek tot drie hoofdconclusies gekomen.

1. Het is de verantwoordelijkheid van de school om leerlingen een inspirerend en uitdagend onderwijsprogramma aan te bieden. De school legt primair verantwoording af aan ouders en leerlingen over de realisatie én de kwaliteit van de onderwijstijd.

2. Er moet een wettelijke norm zijn. De definitie van de norm voor onderwijstijd moet worden aangepast. De norm moet worden vastgesteld op 1000 klokuren.

3. In het belang van een evenwichtig jaarritme pleit de Commissie de zomervakantie van zeven weken naar zes weken terug te brengen. Daarmee wordt de vakantie gelijk aan die van het primair onderwijs. De zevende week wordt omgezet in vijf roostervrije dagen voor leerlingen. Deze dagen worden in overleg met de Medezeggenschapsraad verspreid over het jaar ingezet. De Commissie acht het wenselijk dat leraren op deze roostervrije dagen beschikbaar zijn. Hierdoor kan de werkdruk beter over het schooljaar gespreid worden en wordt de voorziene uitval gereduceerd.


Het onderzoek is verricht op verzoek van de VO-scholen. Zij vinden de huidige urennorm van 1040 uur onwerkbaar. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van OCW, die de opdracht aan de commissie-Cornielje verstrekt heeft, ging ook in haar opdracht uit van een wettelijk uren minimum. Zij heeft het rapport van de commissie-Cornielje naar de Tweede Kamer gestuurd en komt waarschijnlijk in februari met haar beleidsreactie.

De commissie Cornielje bestond uit:

  • Clemens Cornielje, voormalig onderwijsspecialist voor de VVD in de tweede kamer
  • Geri Bonhof, bestuursvoorzitter van de Hogeschool Utrecht
  • Hans Borstlap, lid van de Raad van State
  • Marc Vermeulen, Tilburgse hoogleraar onderwijssociologie
  • Kars Veling, algemeen directeur van de Johan de Witt Scholengroep in Den Haag

Download hier het volledige rapport van de commissie Cornielje over de onderwijstijd.

(Foto: Clemens Cornielje van de VVD (foto: provincie Gelderland))