nieuws

Landelijke Dag: 2 Toppers €60.000

4 juni 2008

Iedere vmbo met een techniekafdeling kan jaarlijks in aanmerking komen voor de Bèta Techniek Award. Belangrijk criterium voor deze prestigieuze prijs is aandacht en feitelijke instroom van leerlingen in Technische afdelingen van het vmbo.

Béta Techniek Award
Het Platform vmbo Bouwtechniek deed onder zijn leden een oproep om zich aan te melden voor deze positieve impuls voor het (Bouw)techniekonderwijs. Het vmbo Ambitieprogramma van het Platform Bèta Techniek geeft ambitieuze vmbo scholen een extra impuls voor innovatief en aantrekkelijk bèta- en technisch onderwijs. Voor vmbo scholen die deze uitdaging aangaan, betekent dit dat zij: zorgen voor aantrekkelijker onderwijs dat aansluit bij de leefwereld van jongeren; aansluiten bij andere domeinen, andere sectoren; aansluiten bij nieuwe beroepen, nieuwe competenties en aansluiten bij nieuwe programma’s en kwalificaties van het vmbo.

10 nominaties, 2 Toppers!
Maar liefst 16 scholen reageerden, waarvan door de jury 10 nominaties als goed voorbeeld werden benoemd. Omdat de kwaliteit van de inzendingen dermate hoog was, heeft het Platform Bèta Techniek er in deze speciale ronde voor gekozen om niet 1 maar 2 scholen te classificeren als Topper. Daarmee werd het Lauwers college uit Kollum verkozen tot absolute winnaar, maar ook Pontes uit Goes mocht uit handen van programmaleider Martin van Os een cheque van 60.000 Euro ontvangen.

Het juryrapport over Lauwers

"Het Lauwers college heeft bij alle juryleden in de top 3 gescoord. Opvallend is dat verschillende criteria daarbij de doorslag gaven: het Lauwers college heeft niet één winnend criterium, maar scoort op meerdere hoog en dat is een bijzondere prestatie. De jury roemt de inzet van het docententeam. Zij hebben een afspraak met de directie dat er altijd begeleiding is voor de leerlingen. Daardoor wordt lesuitval voorkomen en kunnen leerlingen extra komen werken zonder afspraak te maken. Ook het onderwijs zelf wordt op het Lauwers attractief gemaakt. Meerdere malen roemt de jury het buitenschools leren, waarbij leerlingen opdrachten uit het examenprogramma in de beroepspraktijk uitvoeren bij bedrijven in de omgeving. Daarmee is de integratie tussen praktijk en theorie compleet."

Het juryrapport over Pontes

"De manier waarop het Pontes Lyceum de promotie van Techniek aanpakt is zeer compleet en daardoor uniek te noemen. Zij laten leerlingen helpen tijdens de lessen op de basisschool, organiseren excursies en nodigen gastdocenten uit. Ook de promotie naar bedrijven toe en het maken van echte producten voor ideële projecten is een goede manier om positieve publiciteit voor Techniek te genereren. Bovendien benadert het Pontes daarmee op een mooie manier de werkelijkheid. Het advies aan andere scholen om te zorgen voor een positief leerklimaat wordt door de school zelf ingevuld door klassengesprekken te houden over zaken die wel en niet goed gaan. Vaak hebben deze gesprekken als doel het samenwerken te verbeteren en de goede sfeer in de groep te behouden. Deze punten maken, samen met de optimale voorbereiding op het 'arbeidsleven' die deze school de leerlingen biedt, het Pontes een terechte winnaar van de Bèta Techniek Award 2008."