nieuws

Eindrapport Adviesgroep vmbo / OCW

26 september 2008

Eindrapport adviesgroep vmboBegin september heeft de Adviesgroep vmbo haar eindrapport uitgebracht. In het rapport staan vier adviezen om het vmbo te verbeteren.

Op 18 september heeft het ministerie van OCW op dit rapport gereageerd. Aan het einde van dit bericht is het rapport en de beleidsreactie van het ministerie te downloaden.

Het eerste advies zegt dat de loopbaanbegeleiding van de leerling een verantwoordelijkheid is van het vmbo EN het vervolgonderwijs. Er moet schooloverstijgende samenwerking komen.

Het tweede advies zegt dat de vmbo-programmering eenvoudiger moet door een beperkt aantal kernprogramma's met ruimte voor keuzeprogramma's.

Het derde advies sluit hier op aan. Volgens de adviesgroep moet er een landelijke examinering van de kernprogramma's komen. De keuzeprogramma's zouden regionaal geëxamineerd moeten worden.

Het vierde en laatste advies gaat over de verbetering van de doorstroom van TL naar mbo en havo. De adviesgroep adviseert om de verplichtingen terug te brengen tot de essentie. De ruimte die dan ontstaat, moet gebruikt worden om leertrajecten beter te laten aansluiten op vervolgopleidingen.

Klik hier voor het eindadvies van de Adviesgroep vmbo

Klik hier voor de beleidsreactie van het Ministerie van OCW