nieuws

Nieuwe cao VO

3 oktober 2008

Nieuw: op 30 september hebben de scholen in het voortgezet onderwijs het onderhandelaarsresultaat CAO VO afgewezen. Lees het artikel Nieuwe cao VO afgewezen

CAO coverVrijdag 12 september 2008: vandaag hebben de werknemers- en werkgeversorganisaties in het voortgezet onderwijs een akkoord gesloten over een nieuwe cao VO. De looptijd is ruim twee jaar. Het akkoord is onder voorbehoud van goedkeuring door de leden.

Het belangrijkste uitgangspunt van de nieuwe cao is het aantrekkelijker maken van het werken in het onderwijs. Het akkoord behelst een marktconforme salarisverhoging van 6% en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 1% (van 5,6 naar 6,6 procent). Deze beloningsmaatregelen komen bovenop de salarismaatregelen van het Actieplan Leerkracht.

Werkdruk
Een belangrijk onderdeel van de nieuwe cao betreft de aanpak van werkdruk. Naar de mening van de werkgevers (vertegenwoordigd door de VO-raad) komt de werkdruk voor een belangrijk deel voort uit de persoonlijke beleving van het werk en uit de randvoorwaarden waarbinnen het werk gedaan moet worden. Volgens de VO-raad moet de werkdruk dan ook vooral op schoolniveau aangepakt worden. Zij geven aan dat duurzame oplossingen voor de problemen rond de werkdruk alleen gevonden kunnen worden in persoonlijk maatwerk. Verder moet daarvoor het taakbeleid en de schoolorganisatie geoptimaliseerd worden.

De bonden zijn akkoord gegaan met het voorstel om de komende 2 jaar op schoolniveau de werkdruk aan te pakken. Hiermee wordt recht gedaan aan de individuele situatie van werknemers en is er ruimte voor scholen om te kiezen voor een eigen aanpak op schoolniveau.

De afspraken in de nieuwe cao maken het mogelijk vanaf 2010 het taakbeleid geheel op schoolniveau vast te stellen, waarbij in de cao de normjaartaak van 1659 klokuren gehandhaafd wordt. Vanaf 2010 is het dan niet meer nodig om hierover overleg te voeren aan de centrale cao-tafel.

Betaalbaarheid
Veel scholen hebben hun betrokkenheid bij het proces getoond en hun zorg over het taakbeleid en de betaalbaarheid overgebracht. Daarom is in het akkoord opgenomen dat scholen met een financiele overschrijding die aantoonbaar veroorzaakt wordt door de uitvoering van deze maatregelen in overleg kunnen treden met de bonden. Zij kunnen dan afwijkende afspraken maken. Daarvoor hebben de onderhandelaars een budget van ca. 1% van de personele lasten voor ogen.

BAPO
De spaarmogelijkheid van de BAPO vervalt definitief per 1 augustus 2009.

Salaris
De bonden en de werkgevers zijn in het onderhandelaarsakkoord een marktconforme beloningsmaatregel overeengekomen van 7% in 26 maanden. Concreet betekent dat voor alle werknemers

  • een loonstijging van 3% per 1 juli 2008
  • een verhoging van de eindejaarsuitkering in 2008 met 0,5%
  • een loonstijging van 3% per 1 oktober 2009 en
  • een verhoging van de eindejaarsuitkering in 2009 met 0,5%.

Alle werknemers kunnen aanspraak maken op een persoonlijk budget voor scholing van 250 euro in het schooljaar 2008/2009. Dit bedrag wordt verhoogd naar 500 euro voor het schooljaar jaar 2009/2010.

Ondersteunend personeel
Voor onderwijs ondersteunend personeel (oop) zijn een aantal extra maatregelen afgesproken. Het oop ontvangt minimaal een loonsverhoging die gelijk is aan die van het maximum van schaal 4. Verder ontvangt ondersteunend personeel tot schaal 8 een verhoging van de extra eindejaarsuitkering van 150 euro. Het oop krijgt extra recht op scholing.

Klik hier voor de tekst van het onderhandelaarsakkoord.