nieuws

Platform gaat 'over de muren'

7 september 2008

In Fundament, het maandblad van Fundeon is recentelijk onderstaand artikel gepubliceerd.


Het Platform vmbo Bouwtechniek gaat samen met andere techniekplatforms, zoals het Platform metaal & metalektro, voorlichtingsmateriaal ontwikkelen voor de hoogste klassen van de basisschool. Hierdoor willen de platforms gezamenlijk meer basisscholen bereiken en de instroom in techniekopleidingen vergroten.

“Bij ons Platform vmbo Bouwtechniek zijn 220 vmbo-scholen aangesloten. Die bereiken lang niet alle basisscholen in Nederland”, vertelt landelijk coördinator  Wim Verhoog. “Door samen te werken met andere techniekplatforms hopen we het grootste deel van de zevenduizend basisscholen  te bereiken.”

Krachten bundelen
Het Platform vmbo Bouwtechniek heeft de afgelopen jaren al zelfstandig voorlichtingsmateriaal ontwikkeld voor basisscholen. Datzelfde geldt voor andere techniekplatforms. Door deze informatie aan te bieden in een pakket, willen de samenwerkende platforms meer dienstverlenend zijn naar de scholen. Verhoog: “Als je eerst met een pakket komt vanuit de bouw en een week later staat de metalektro op de stoep, dan maak je het schooldirecties niet gemakkelijk. Door onze krachten te bundelen, verwachten we dat we de leerlingen een completer beeld van de mogelijkheden kunnen voorschotelen. Daardoor kunnen ze ook bewuster kiezen voor een bepaalde richting op het vmbo en later vervolgopleiding.”

Bijdrage
Het project ‘Over de muren’ wordt deels betaald uit een bijdrage van het ministerie van onderwijs. De deelnemende bedrijfstakinstituten dragen daarnaast ook bij, onder meer door het beschikbaar stellen van menskracht. De verwachting is dat vmbo-scholen in het schooljaar 2009-2010 met de nieuwe voorlichtingspakketten de basisscholen kunnen benaderen.