nieuws

Doorleren voor niv 1 op vmbo

28 november 2008

Meubelmaken BT lokaal 1Een substantieel deel van de leerlingen niveau 1 op het mbo valt uit. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de grote overstap van vmbo naar mbo. Om deze uitval te voorkomen kunnen leerlingen vanaf augustus 2009 voortaan op het vmbo het niveau 1 diploma halen. Dat heeft het kabinet op voorstel van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van OCW besloten.

Er is inmiddels al met succes een aantal jaren proefgedraaid met de combinatie vmbo-mbo. Het vmbo en het mbo zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het programma-aanbod, de examinering en kwaliteit. Zowel de scholen als de leerlingen en hun ouders bleken enthousiast over dit aanbod. Van Bijsterveldt: 'Deze mogelijkheid biedt een steun in de rug aan leerlingen die dat nodig hebben en vermindert de kans op voortijdig schoolverlaten.'

In de nieuwe situatie kunnen leerlingen al in het derde of vierde leerjaar van het vmbo met een mbo-opleiding op niveau 1 beginnen. De leerling heeft met niveau 1 nog geen startkwalificatie, maar het blijkt dat de overstap naar mbo niveau 2 eenvoudiger wordt.

Naast deze assistentopleiding bestaat ook het experiment vmbo - mbo2. Hierin worden de leerlingen in zes jaar opgeleid tot niveau 2 door een vmbo in samenwerking met een mbo.