nieuws

Nieuw op vmbo: Infra

5 juni 2009

Op de Landelijke Dag van het Platform vmbo Bouwtechniek op 3 juni is Infra officieel van start gegaan. In een kick-off is geproost op de pioniers: de leerlingen die dit jaar hun certificaat Infra gehaald hebben. Onderstaand persbericht is na afloop van de kick-off verspreid naar ongeveer 1000 persadressen.

Wilt u op uw school ook Infra als differentiatie aanbieden. Neem dan contact op met het Platform via de button CONTACT in de linkerkolom.

Kick-off Infra

Eindelijk kunnen jongeren voor Infra, ook wel civiele techniek genoemd, kiezen op het vmbo. Vreemd genoeg hadden wij in Nederland - beroemd om de Deltawerken- nog geen studierichting Infra op het vmbo. Nu wel. Vanaf volgend jaar bieden vijftien scholen deze keuze aan in het vierde jaar van het vmbo, afdeling Bouwtechniek. Een verrijking voor het technisch onderwijs, gerealiseerd door het Platform vmbo Bouwtechniek in samenwerking met de bedrijfstak Infra.

Cor Geense, Directeur Dienst Beheer Infrastructuur Provincie Zuid-Holland: “Ik ben geboren in 1953, net na de watersnoodramp en opgegroeid met de bouw van de Deltawerken. Dat heeft zo’n indruk gemaakt. Ik wilde meedoen, maar er was geen opleiding voor. Via een omweg ben ik er evengoed gekomen, maar om die reden heb ik mij decennia lang ingespannen om dit voor elkaar te krijgen. En nu staan we hier bij de uitreiking van de eerste certificaten Infra. Een echte mijlpaal!”

Ouders
Geense vervolgt zijn pleidooi: “Ik zou tegen ouders willen zeggen: adviseer je kinderen om voor de Civiele Techniek te kiezen. Er is altijd werk in deze sector, je werkt buiten en je verdient goed. Zeker met een diploma. En je bouwt iets wat je leven lang zal blijven bestaan. Denk aan de Erasmusbrug, de landingsbanen op Schiphol, de Westerscheldetunnel, het Nederlandse sporennetwerk. Maar ook aan het glasvezelnetwerk om te kunnen internetten. Verder staat onze sector op het punt om een extra impuls te krijgen. Veel bruggen, viaducten en tunnels zijn in de jaren zestig en zeventig gebouwd en moeten de komende jaren gerenoveerd worden. Dat is een miljardeninvestering en dat betekent dat jongeren, die deze opleiding afmaken, verzekerd zijn van werk.”