nieuws

1600 woorden die een vmbo'er moet kennen

8 oktober 2010

De universiteit van Amsterdam heeft 1600 woorden die elke vmbo’er moet kennen op een lijst gezet. De ‘Basislijst Schooltaalwoorden’ is opgedeeld in 7 schoolvakken. De opzet is dat leerlingen na de onderbouw van het vmbo deze woorden kennen. Dan kunnen ze de lesstof beter begrijpen en zo een groter leersucces halen.

Basislijst taalwoordenOp de lijst staan woorden als voorwerp, isolatie en verticaal. Succes bij het begrijpen van de lesstof is erg afhankelijk van de woordkennis van een leerling. Leerlingen met een grote woordenschat kunnen beter begrijpend lezen. En leerlingen die veel lezen, leren veel nieuwe woorden erbij. Het is bekend dat een grote groep leerlingen op het vmbo problemen heeft met leesvaardigheid en dus ook met woordenschat. Het aandacht besteden aan uitbreiding van de woordenschat heeft een positief effect op het ‘weten wat er staat’ en op leesvaardigheid. En dat heeft positieve gevolgen voor het schoolsucces van deze leerlingen.

Van de Basislijst Schooltaalwoorden vmbo zijn bureauleggers, posters en een handleiding beschikbaar. De lijst in ontwikkeld in opdracht van de gemeente Amsterdam. Klik hier voor een uitgebreider bericht op hun website.

Download hier de Basislijst taalwoorden vakken.

Download hier de Basislijst taalwoorden algemeen.