nieuws
Alle berichten
- Docenten Bouwen, Wonen en Interieur geven gas
- Asbest in schoolgebouwen
- BWI-ballon enthousiast ontvangen
- BWI-ballon bestellen met VROEGBESTELKORTING
- EuroSkills: goud voor BWI
- OCW: Terug naar basisvakken
- Training meubelmaken en interieurbouw
- Nieuwsbrief december 2010
- EU opleidingsschaal op vmbo diploma
- Kader! beschikbaar in portal
- BouwBattle 2010
- Nieuw logo Platform als download
- Informatie over examens
- Bouwbedrijf genomineerd voor beste leerbedrijf
- Havo/vwo: leren vanuit praktijk
- Maatschappelijke stage wordt 30 uur
- Onderzoek 4-meting
- Reacties op het regeerakkoord
- Skills Talents: laat talent van uw leerlingen zien
- 1600 woorden die een vmbo'er moet kennen
- PO/VO-raad reageert op regeerakkoord
Maatschappelijke stage wordt 30 uur
5 november 2010
Vanaf augustus 2011 wordt een maatschappelijke stage van 30 uur verplicht in het voortgezet onderwijs. Dat staat in het wetsvoorstel van minister Van Bijsterveldt aan de Tweede Kamer.
Het doel van de maatschappelijke stage is dat alle jongeren tijdens hun middelbare schooltijd kennis maken met de samenleving. Ze doen dit met vrijwilligerswerk bij bijvoorbeeld welzijn, een buurtorganisatie of een sportclub.
Het aantal stageuren is vastgesteld op 30 uur voor alle schooltypen (oorspronkelijk was dit 48 uur in het vmbo tot 72 uur op het vwo). Van Bijsterveldt: ‘het enthousiasme voor de maatschappelijke stage is groot. Dat wil ik vasthouden. Met de maatschappelijke stage hebben we goud in handen, maar ik wil wel dat het op een verantwoorde manier wordt ingevoerd. Met 30 uur is de maatschappelijke stage voor alle betrokken partijen haalbaar en realistisch, dat hebben de pilots laten zien,’
De achtergrond voor de invoering van de maatschappelijke stage is het belang dat de samenleving hecht aan dat de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Goed onderwijs bereidt leerlingen voor op hun rol in de samenleving en is daarom een passend en effectief middel om sociale samenhang te bevorderen. De maatschappelijke stage stimuleert dat jongeren kennismaken met mensen buiten hun sociale omgeving. Onderzoeken laten zien dat leerlingen die stage gelopen hebben meer zelfvertrouwen hebben, meer respect voor anderen creëren en zich bewuster zijn van hun omgeving.
Dat de maatschappelijke stage een groot succes is blijkt uit het aantal deelnemende scholen. Sinds 2008 hebben 60.000 scholieren meegedaan aan pilots. Maar inmiddels is al op 99 procent van het voortgezet onderwijs MaS ingevoerd. In 2009 – 2010 hebben ruim 260.000 leerlingen stage gelopen, in totaal ruim zeven miljoen uur.
Omdat het ministerie belang hecht aan de invoering van de maatschappelijke stage, wordt jaarlijks €55 miljoen beschikbaar gesteld aan de scholen. Ook de gemeenten ontvangen van het ministerie van OCW en van VWS geld voor het vinden van stageplekken. In 2010 en 2011 is hiervoor jaarlijks 20 miljoen euro beschikbaar.