nieuws

Leraren in Actie: staken tegen kortere zomervakantie

28 februari 2011

Staken als actiemiddel tegen de verkorting van de zomervakantie. Volgens de vakbond Leraren In Actie (LIA) is dat onvermijdelijk. De lerarenbond zoekt steun bij de Algemene Onderwijsbond (AOb) en CNV Onderwijs om een staking te organiseren. Een mogelijke datum noemt de LIA (nog) niet.

Staking docenten 2In februari heeft de ministerraad ingestemd met het wetsvoorstel Onderwijstijd Voortgezet Onderwijs. In dit voorstel staat dat leerlingen minimaal 1000 uur les moeten krijgen en dat de zomervakantie een week korter wordt.

De kern van het wetvoorstel is dat leerlingen minimaal 1000 klokuren per jaar les moeten krijgen. Verder moet een kortere zomervakantie meer tijd vrijmaken voor het geven van onderwijs. Ook moet het aantal lesvrije dagen rond de zomervakantie worden beperkt tot vijf.


In de poll kunt u uw mening geven over dit besluit. Een overgrote meerderheid van de stemmers is het tot nu toe oneens met dit besluit. En u? Doe mee met de poll.


Het LIA is fel tegen dit plan van minister Marja van Bijsterveldt van OCW en wil dat docenten in actie komen tegen het plan. LIA op de eigen website: 'Eerst moesten leraren in het voortgezet onderwijs gratis een week langer gaan werken voor spreiding van hun werkdruk, nu is het halen van de 1000-urennorm weer de belangrijkste reden om de zomervakantie in het voortgezet onderwijs een week korter te maken.'

Zomervakakantie 7e weekVolgens AOb-bestuurder VO Ton Rolvink lijkt het erop dat het huidige kabinet ernaar streeft het leraarsberoep onaantrekkelijk te maken. 'Bezuinigen op passend onderwijs, een nullijn voor de salarissen van al het onderwijspersoneel en dan nu weer korten op de vakantie. Dan verbaast het ons niets als er straks minder mensen voor het beroep kiezen, terwijl we weten dat vooral in het voortgezet onderwijs duizenden mensen nodig zijn om de pensioneringsgolf op te vangen', aldus Rolvink.

In het wetsvoorstel wordt ook gesproken over de invloed van ouders en leerlingen op het onderwijs. Zij moeten via medezeggenschap instemming geven aan de kwalitatieve invulling van het onderwijs en zaken als planning, roostervrije dagen en vakanties.

Het wetsvoorstel gaat nu naar de tweede kamer. De verwachting is dat de Wet Onderwijstijd Voortgezet Onderwijs met ingang van het schooljaar 2012-2013 van kracht wordt.