nieuws
Alle berichten
- CAO onderhandelingen
- Cibap symposium
- Girlsday 2011
- Uitnodiging conferentie 'Competitie in het onderwijs'
- Website in BWI stijl
- Bouw- en infra beste leerbedrijf
- Alette Jacobs college brengt BWI in de praktijk
- Leraren in Actie: staken tegen kortere zomervakantie
- UWV: 'Groot tekort bouw'
- Kwaliteit VO op schoolvo.nl
- Cito zoekt (oud)-docenten schilderen en fijnhout
- Inspectie praktijklokalen 2010
- Foto open dag infra vmbo
- Ministerie versterkt doorstroom vmbo – mbo
- Zilveren erespeld Gert Kramer
- Tien jaar wedstrijden in Almelo
- Fundeon lanceert BOUWEN
- Vakmanschap op Omroep Brabant
- Goede prestaties docenten beloont
- School mag eisen stellen aan hoofddoek
- Regiobijeenkomsten nieuwe agenda
UWV: 'Groot tekort bouw'
28 februari 2011
De techniek krijgt op korte termijn te maken met grote tekorten op de arbeidsmarkt. Maar de verschillen tussen regio’s zijn groot. Naast vergrijzing en onvoldoende opgeleide mensen, stellen werkgevers hogere eisen en ontstaat er verdringing. Dit maakt het voor laagopgeleide werkzoekende bouwkundigen moeilijk om aan de slag te komen, aldus de "Arbeidsmarktschets Techniek" van Colo en het UWV van februari.
Het onderzoek maakt duidelijk dat er grote regionale verschillen zijn in de vraag naar technici. Knelpunten zijn er nu al rond de grote steden Amsterdam en Utrecht, met veel vacatures en relatief weinig werkzoekenden. Deze regio’s hebben bovendien weinig nieuwe instroom vanuit het mbo. Dit geldt ook voor Noord - en Midden Limburg. De vergrijzing is hier oorzaak van de verwachte tekorten. In de regio's Haaglanden en Rijnmond zijn eveneens veel vacatures, echter daar is het aanbod van werkzoekenden juist groot.
André Timmermans, directeur UWV WERKbedrijf: “UWV heeft zeventigduizend werkzoekenden met een technische achtergrond in beeld. Hoewel soms laag opgeleid en - vanwege de crisis - deels langdurig werkzoekend, vormen zij een waardevolle bron voor werkgevers bij het vervullen van vacatures. Bedrijven moeten dan wel bereid zijn om meer te investeren in stages en opleidingen.”
Ondanks de toename van het aantal leerlingen kunnen de groeiende tekorten slechts ten dele worden opgevuld door schoolverlaters.
De Arbeidsmarktschets Techniek biedt op regionaal niveau inzicht in de bewegingen, kansen en bedreigingen op de arbeidsmarkt voor technici. De schets is gebaseerd op sectorale, landelijke en regionale arbeidsmarktinformatie uit diverse bronnen. Het rapport en de bijhorende bijlage, met daarin een nadere uitwerking van vraag en aanbod in de regio, zijn hier te downloaden.