nieuws
Alle berichten
- Infra op uw school
- Nieuwe poll over uw afdeling
- Peiling OCW examenregeling
- Landelijke Dag 2011 foto's e.d.
- Docenten BWI op Papendal
- CAO principeakkkoord afgewezen
- Landelijke Dag 2011 - welkom!
- Beleidsbrief Toekomstbest. vmbo
- Ruimte samenwerking vo–bve
- Voorschakeltraject voorkomt zomerlek
- Ministerie van OCW maakt beleid vmbo bekend
- Landelijke Dag 2011 - aanmelden verlengd tot 22 mei
- Boekje over docentenstages
- Tweede Kamer wil Bapo afbouwen
- Nieuws van het SPV
- Onderzoek werkgelegenheid in het onderwijs
- Leerlingen hebben minder geld
- Verder met vmbo Meubelmaken en Interieurbouw
- Trotse winnaars Bouwkampioenschappen 2011
- Bestellen BWI ballon
- Week van het Ambacht
CAO principeakkkoord afgewezen
30 mei 2011
Het principeakkoord tussen de werkgevers en werknemers in het voortgezet onderwijs is afgewezen door de vakbonden FNV-Abvakabo en de sectorraad voortgezet onderwijs van de AOb. Eerder hadden bonden en werkgevers een principeakkoord bereikt over de CAO 2011 - 2012. De CAO zou een looptijd hebben van 1 jaar. Belangrijke punten in het principeakkoord zijn: inruil van een week zomervakantie voor vijf roostervrije dagen, geen loonsverhoging over de hele linie en onbevoegde leraren moeten in twee jaar hun diploma halen.
De AOb vindt de VO-raad niet geloofwaardig, omdat zij onder eerder gemaakte afspraken over terugdringen werkdruk wil uitkomen. Ook is er onvrede over de nullijn voor de salarissen. Voorafgaand aan de afwijzing van de CAO door de sectorraad van de AOb had een ledenraadpleging uitgewezen dat 55% tegen het onderhandelingsresultaat was. Ook Abvakabo-FNV tekent de CAO niet. De werkgevers die verenigd zijn in de VO-raad staan wel achter het resultaat.
De belangrijkste punten uit de voorgestelde CAO zijn de volgende.
Gevolgen nieuwe wet onderwijstijd
De nieuwe wet over de onderwijstijd, waarin de zomervakantie met een week ingekort wordt, heeft gevolgen voor leerlingen en docenten. De vijf nieuwe roostervrije dagen worden per school in overleg met de MR vastgesteld. Hierbij hebben personeel, ouders én leerlingen instemmingsrecht.
Studieplan onbevoegde docenten
Met onbevoegde docenten wordt gelijk bij indiensttreding afspraken gemaakt over een studieplan. De werknemer moet binnen twee jaar de bevoegdheid halen, anders wordt het contract van rechtswege ontbonden. In bijzondere gevallen kan een verlenging van deze periode met twee maal een jaar plaatsvinden. Haalt de docent zijn bevoegdheid in deze periode, dan volgt een beloning in de vorm van een vaste aanstelling.
Werkdruk
In de vorige CAO was het voornemen opgenomen om, mede naar aanleiding van het Actieplan Leerkracht, nadere afspraken te maken over werkdruk. In de nieuwe CAO is opgenomen dat hier geen centrale afspraken over worden gemaakt, maar dat er een 'wederzijdse verantwoordelijkheid is bij de aanpak van werkdruk'.
Download hier het principeakkoord.