nieuws
Alle berichten
- Infra op uw school
- Nieuwe poll over uw afdeling
- Peiling OCW examenregeling
- Landelijke Dag 2011 foto's e.d.
- Docenten BWI op Papendal
- CAO principeakkkoord afgewezen
- Landelijke Dag 2011 - welkom!
- Beleidsbrief Toekomstbest. vmbo
- Ruimte samenwerking vo–bve
- Voorschakeltraject voorkomt zomerlek
- Ministerie van OCW maakt beleid vmbo bekend
- Landelijke Dag 2011 - aanmelden verlengd tot 22 mei
- Boekje over docentenstages
- Tweede Kamer wil Bapo afbouwen
- Nieuws van het SPV
- Onderzoek werkgelegenheid in het onderwijs
- Leerlingen hebben minder geld
- Verder met vmbo Meubelmaken en Interieurbouw
- Trotse winnaars Bouwkampioenschappen 2011
- Bestellen BWI ballon
- Week van het Ambacht
Beleidsbrief Toekomstbest. vmbo
17 mei 2011
In de ‘Beleidsbrief Toekomstbestendig vmbo’ geeft de minister van OCW aan welke kant zij de komende jaren op wil met het vmbo. Over Techniek merkt zij op dat de arbeidsperspectieven goed zijn, maar het aantal leerlingen gestaag afneemt. Het ministerie wil dat het voor vmbo scholen mogelijk blijft om techniek aan te bieden. Het SPV (samenwerkingsverband tussen de beroepsgerichte Platforms in het vmbo) reageert in het algemeen positief op de maatregelen.
De ‘Beleidsbrief Toekomstbestendig vmbo’, eind april 2011 door het ministerie van OCW uitgebracht, is van groot belang voor de toekomst van het vmbo. De beleidsbrief gaat in op vier maatregelen:
- Succesvol maatwerk
- Vroeger of later gericht kiezen
- Aansluiting met het vervolgonderwijs
- Ruimte voor maatwerk binnen de sectoren.
Succesvol maatwerk
De eerste maatregel ‘Succesvol maatwerk’ geeft ruimte om leerlingen maatwerk aan te blijven bieden. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat dit een van de aantrekkelijke kanten van het vmbo is. Met maatwerk wordt enerzijds het brede aanbod bedoeld en anderzijds maatregelen voor speciale groepen leerlingen, zoals de niveau 1 opleiding op het vmbo, één leeromgeving voor vmbo-mbo op niveau 2 en de mogelijkheid tot stapelen.
Vroeger of later gericht kiezen
De tweede maatregel ‘Vroeger of later gericht kiezen’ gaat in op een bewuste keuze van de leerling voor zijn (school)loopbaan. Om dat te stimuleren gaat het ministerie LOB (loopbaanoriëntatie) verder versterken.
Aansluiting met het vervolgonderwijs
In de derde maatregel ‘Aansluiting met het vervolgonderwijs’ wordt ingegaan op de versterking van de doorlopende route vmbo – mbo – hbo, waarvan het vmbo de basis vormt. Maar ook de doorstroom van GL en TL naar havo komt aan bod.
Ruimte voor maatwerk binnen de sectoren
Voor de docenten techniek heeft de vierde maatregel de meeste impact. Onder de titel ‘Ruimte voor maatwerk binnen de sectoren’ wordt ingegaan op de examenprogramma’s in alle sectoren. Het ministerie geeft aan dat de sector techniek maar liefst 14 beroepsgerichte programma’s kent, variërend van techniekbreed tot fijnhoutbewerking. De daling van het aantal leerlingen staat op gespannen voet met dit uitgebreide aanbod. Maar het sluiten van techniekafdelingen is een risico voor de kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast gaan technologische ontwikkelingen bij bijvoorbeeld autotechniek en duurzame energie veel sneller dan het onderwijs dat jongeren hierop moet voorbereiden.
Het ministerie vindt het van belang dat ondanks dalende leerlingaantallen techniekopleidingen open blijven. Daarom gaat zij met de sector aan de slag gaan om examenprogramma’s te moderniseren en op een dusdanige manier op te bouwen dat techniek op vmbo scholen mogelijk blijft. Het SLO krijgt in nauwe samenwerking met het onderwijsveld de opdracht om de technische programma’s te actualiseren. Aansluiting met de vervolgopleidingen in het mbo en deskundigheidsbevordering van docenten worden hierin meegenomen. Om te zorgen voor een goed regionaal aanbod, worden scholen aangespoord om het aanbod onderling met elkaar te overleggen.
Download hier de Beleidsbrief toekomstbestendig vmbo.