nieuws
Alle berichten
- Website Ontdekhout.nl vernieuwd
- Augustinus werft 47 meisjes voor techniek
- BWI filmfragmenten op site
- Urennorm blijft hekel punt
- Nieuwsbrief 28 verschenen
- CAD-tekenen in cspe metselen 2012
- Vooruitblik op de cspe’s 2012
- Nieuws CvE over BTK16
- Meer jongens dan meisjes op vmbo
- Endemol beste leerbedrijf
- Presentatie Mastermate
- 1040 urennorm blijft toch
- Subsidie voorkomen uitval
- Docentenraadplegingen toekomst techniekonderwijs uitgesteld
- Instroom technisch vmbo baart werkgevers zorgen
- Risicovolle uitstapjes niet gedekt door verzekering
- Rekenmachine - gadget
- Esdal bouwt woning in lokaal
- Trekkingsrecht verlaagt werkdruk
- Westrandweg in aanleg
- Nieuwsbrief 27 verschenen
Instroom technisch vmbo baart werkgevers zorgen
22 november 2011
VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich grote zorgen over de toekomst van het technisch vmbo. Het aantal leerlingen loopt al jaren terug en als dat zo blijft, dreigen in een aantal regio's en met name grote steden hele techniekafdelingen van scholen te verdwijnen. In een manifest dat zij dinsdag 22 november met het SPV (de overkoepelende stichting voor Platforms op het vmbo) aan de Tweede Kamer aanboden, vragen zij de Kamer om maatregelen voor versterking van het techniekonderwijs.
Techniek en technische studies kampen met een imagoprobleem. Sinds het schooljaar 2004 is het aantal leerlingen in de techniek met gemiddeld 30 procent gedaald. Het bedrijfsleven zit daarentegen te springen om deskundig personeel.
Het bedrijfsleven maakt zich met name zorgen over het vmbo, omdat dat de kweekvijver is voor technisch talent. 'Stokt in het vmbo de instroom, dan zullen er blijvende tekorten ontstaan aan technisch personeel in het bedrijfsleven', aldus de petitie. Al in 2014 is er een tekort van ruim 38.000 technische vmbo'ers en ruim 23.000 technische mbo'ers.
Voorlichting aan beïnvloeders
Om te zorgen dat leerlingen gestimuleerd worden om voor een vmbo-opleiding in de techniek te kiezen is betere voorlichting nodig aan de beïnvloeders van de leerlingen, te weten ouders en schoolteams. Zij hebben nu niet altijd goed zicht op de perspectieven die zo'n opleiding biedt. Ouders hebben vaak liever dat de basisschool hun kind doorverwijst naar de mavo dan naar het beroepsgerichte vmbo.
Nieuwe vormen
Ook pleiten de werkgevers, verenigd in VNO-NCW en MKB Nederland, voor nieuwe vormen van een mix tussen beide leerwegen, zoals de technomavo. Nu is het financieel nadelig voor een school, wanneer veel leerlingen daarvoor kiezen
Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) deelt de zorg over het afnemend aantal leerlingen dat kiest voor techniek. 'Dat tij moet worden gekeerd.' Ze overlegt met collega-ministers en het bedrijfsleven over 'extra inzet'.
'Voldoende technisch opgeleide mensen zijn wezenlijk voor een gezonde economie. Onderwijs en bedrijfsleven hebben samen een belangrijke taak om jongens en meisjes op te leiden en om te laten zien waar een vak voor staat en wat voor prachtig werk je ermee kunt krijgen.'
Download het Manifest Toekomst voor Techniek (VMBO).