nieuws
Alle berichten
- Onderwijstijd nog ongewijzigd
- Oproep! Facebook of Twitter account
- Metsel- en voegwedstrijd 2012
- Met water een hoger cijfer
- Pesten vooral met woorden
- Radio Kootwijk decor voor Landelijke Dag 2012
- Kabinet pakt tekort technici aan
- MBO opleidingen verkort naar drie jaar
- Van Bijsterveldt schrapt kansloze studies
- Meer afstroom dan zittenblijven
- Nuborgh schildert bij bedrijf
- Vmbo examenkrant leerlingen
- Aanpassingen exameneisen vmbo miv 2011 - 2012
- Data regiobijeenkomsten 2012 - 2013
- Vernieuwing beroepsgericht programma leidinggevenden
- Werkdruk onderwijs hoog
- Skills Masters 2012
- Doe (weer) mee aan Girlsday
- Poll Extern advies
- Bijna geen vertrouwen in minister
- Regiobijeenkomst KMI Apeldoorn
Nuborgh schildert bij bedrijf
29 maart 2012
“Samenwerking tussen school en het regionale bedrijfsleven is van groot belang.” Dat zegt Gerard Rutterkamp, locatiedirecteur van het Oostenlicht, de vmbo-locatie van het Nuborgh College in Elburg. Pruis Schilderwerken vatte de koe bij de horens.
Koos van Olst van Pruis Schilderwerken: “Het Nuborgh heeft een van de grootste bouwafdelingen van het land, maar biedt geen schilderen en onderhoud aan. Zonder jonge en gemotiveerde mensen heeft de bedrijfstak geen toekomst. Om schilderlessen toch mogelijk te maken bieden we de school aan die in ons eigen bedrijfspand te verzorgen.
“Daarop hebben we positief gereageerd”, zegt Rutterkamp. “Als school heb je zo je beperkingen. Als het bedrijfsleven dan de helpende hand toesteekt moet je daarop, in ieders belang, positief reageren."
Oriënteren
Tijdens de PSO lessen in het tweede leerjaar kunnen betrokken leerlingen drie keer twee uur naar de werkplaats. Daar schilderen ze een eerder gemaakt werkstuk onder begeleiding van de ervaren vakman Jan Karssen uit Nunspeet. In het derde leerjaar komen BWI leerlingen nog een paar keer terug. Bovendien biedt het bedrijf aan om daarna stage binnen het bedrijf te volgen.
Begeleider Jan Karssen is vol lof. “Het is leuk en ook dankbaar werk. Je kunt jonge mensen een goed beeld geven van het vak. Daarmee kunnen ze een bewuste keuze maken of ze er wel of niet in verder willen. Praktische dingen die ik ze leer zijn de beginselen van het vak en de belangrijkste functies van schilderen (verfraaien en beschermen). Ik leer ze ook dat de timmerman en de schilder van elkaar afhankelijk zijn en moeten samenwerken. Maar ook sociale vaardigheden, op tijd komen en veilig werken.”
Ook meisjes
Leerling Mathijs Bastiaan: “Op school kun je niet zo goed ervaren wat een beroep inhoudt. Ik wilde eerst dierenverzorging doen, maar schilderen en onderhoud vind ik ook erg leuk. Ik vraagt me af waarin ik later het beste werk kan vinden.” Christel Knul wist niet dat ook meisjes in het schildersvak welkom zijn. “Het lijkt me leuk om met kleuren te werken. Kunnen schilders ook hele interieurs opknappen en advies geven over kleur?" “Jazeker,” antwoordt Karssen.
Mathijs en Christel vinden het geweldig om ook eens in een echt bedrijf te mogen zijn. Dat is toch heel anders dan op school. “Misschien kunnen we hier later nog eens stagelopen.” Al met al een prachtig initiatief daar in Elburg, wat zonder twijfel nieuwe gemotiveerde aanwas voor de sector Schilderen en Onderhoud gaat opleveren. Een voorbeeld dat in andere delen van ons land navolging verdient.