nieuws
Alle berichten
- Onderwijstijd nog ongewijzigd
- Oproep! Facebook of Twitter account
- Metsel- en voegwedstrijd 2012
- Met water een hoger cijfer
- Pesten vooral met woorden
- Radio Kootwijk decor voor Landelijke Dag 2012
- Kabinet pakt tekort technici aan
- MBO opleidingen verkort naar drie jaar
- Van Bijsterveldt schrapt kansloze studies
- Meer afstroom dan zittenblijven
- Nuborgh schildert bij bedrijf
- Vmbo examenkrant leerlingen
- Aanpassingen exameneisen vmbo miv 2011 - 2012
- Data regiobijeenkomsten 2012 - 2013
- Vernieuwing beroepsgericht programma leidinggevenden
- Werkdruk onderwijs hoog
- Skills Masters 2012
- Doe (weer) mee aan Girlsday
- Poll Extern advies
- Bijna geen vertrouwen in minister
- Regiobijeenkomst KMI Apeldoorn
Kabinet pakt tekort technici aan
16 april 2012
Het kabinet start een nieuw offensief tegen oplopende personeelstekorten in de techniek. De betrokken ministers Marja van Bijsterveldt (OCW), Maxime Verhagen (EL&I) en Henk Kamp (SZW) willen jongeren ervan overtuigen dat een carrière in de techniek de toekomst heeft. Dat doen zij samen met onderwijsinstellingen en bedrijfsleven
Te weinig jongeren kiezen voor een technische opleiding. Samen met de technici die met pensioen gaan levert dat tot 2016 een tekort van 170.000 technici op. Het offensief om tot meer technici te komen bestaat uit zes stappen, van voorlichting, via scholing naar het vasthouden van jongeren die eenmaal voor techniek hebben gekozen. Minister Verhagen: ‘De economie kan niet zonder goed geschoolde vakkrachten.’.
De eerste stap is betere voorlichting aan kinderen en jongeren. De komende jaren worden bijvoorbeeld 3500 klassen in het basisonderwijs bezocht door technici die kinderen vertellen over hun vak. Tevens wordt geld vrijgemaakt dat scholen naar eigen inzicht kunnen inzetten voor het stimuleren van de interesse van scholieren in techniek. In totaal is hier 18,7 miljoen euro voor beschikbaar. Van Bijsterveldt: ‘Techniek heeft vaak onterecht een slecht imago. We gaan nu kinderen in gesprek brengen met enthousiaste technici, we nemen ze mee op excursies naar bedrijven. Zo kunnen ze zelf zien en horen wat een carrière in de techniek werkelijk inhoudt.’
De tweede stap is het verbeteren en aantrekkelijker maken van techniekonderwijs. Er worden vernieuwende en aansprekende vormen van technisch onderwijs geïntroduceerd, zoals de Technologieroute. Deze leerroute biedt mavo maar ook potentiële havoleerlingen met een voorliefde voor techniek de kans om al vroeg technische praktijkvakken te volgen. Via aansluitende praktijkgerichte opleidingen op vmbo en mbo kunnen deze leerlingen dan uiteindelijk een hbo diploma halen.
Stap 3 betreft het verbeteren van de arbeidsmarktrelevantie van opleidingen. Er komt in het mbo meer ruimte voor opleidingen in de techniek terwijl populaire opleidingen met beperkt arbeidsmarktperspectief worden geremd in hun groei. Zie ook dit artikel.
Voor een grotere toestroom in de techniek is samenwerking met het bedrijfsleven onontbeerlijk. Stap 4 van het kabinetsplan richt zich hierop.
Cruciaal is ook dat technici in de sector blijven werken, dat ze doorwerken tot aan het pensioen en dat ook zij-instromers kiezen voor techniek. Dit is onderdeel van stap 5.
In het verlengde hiervan ligt stap 6: het kabinet zet in op sociale innovatie. Branches die een cultuuromslag starten gericht op gezond, vitaal en productief werken komen in aanmerking voor ondersteuning.
Klik hier voor meer informatie op de website van het ministerie van OCW.