Uit de prakijk

De eerste vrouwelijke meesterstukadoor

“Ik wil de eerste vrouwelijke meesterstukadoor zijn van Nederland.”

Begin vmbo had Nadine niet heel veel motivatie om te leren. Maar dat is inmiddels wel veranderd. Binnenkort rondt ze haar opleiding af tot Gezel stukadoor. 

De eerste vrouwelijke meesterstukadoor 1"Voor mijn gevoel zit ik nu met stukadoren eindelijk op mijn plek. Maar als ik had geluisterd naar andere mensen was ik hier nooit terecht gekomen. Het is dan ook echt belangrijk dat je je eigen gevoel volgt.” Aan het woord is stukadoor Nadine Luijten (23).

“Als de stof maar interessant is, gaat het leren vanzelf."
"Maar dat geldt natuurlijk voor iedereen. Ook voor een advocaat”, zegt ze. “Als we nu met de klas een opdracht hebben, ben ik tegenwoordig vaak als eerste klaar. Dat is echt wel eens anders geweest. Ik heb lang gedacht dat ik gewoon niet goed kon leren. Dat is dus onterecht, blijkt nu.”

“Op je dertiende ben je nog helemaal in de maak.”
Rond haar dertiende vond Nadine het nog heel lastig om een richting te kiezen. “Je bent op die leeftijd ook nog helemaal in de maak. Je moet nog de persoon worden, die je bent”, herinnert ze zich. “Ik hield van paarden. Omdat ik niets anders kon bedenken, ben ik daarin een opleiding gaan doen. Ik werkte daarna ook op een manege, maar dat was het toch niet helemaal.”

Nadine groeide op in een omgeving van stukadoors. “Mijn vader, mijn broer en mijn ex-vriend zijn stukadoor. Mijn vader maakte vroeger monsterplaatjes op zolder. Dat zijn voorbeelden van stucwerk, die je meeneemt naar beurzen. Mijn broer, die drie jaar ouder is dan ik, mocht daarbij helpen. Ik was daarvoor nog te klein. Maar ik vond het geweldig om te kijken hoe ze dat deden.”

“Als ik iets doe, wil ik het goed doen.”
“Toen ik na mijn werk op de manege verder wilde kijken, vroeg ik me af of ik ook geen stukadoor kon worden. Dat kwam helemaal uit mezelf. En als ik iets doe, wil ik het goed doen. Daarom wilde ik dan ook wel mijn papieren daarvoor halen. Al zeker omdat je als vrouw in de bouw helaas toch nog een streepje achter hebt.”

Blond
“Ik heb mijn diploma echt in sneltreinvaart gehaald. Ik heb er anderhalf jaar gewoon mijn schouders onder gezet. Ik was bang dat ze anders op het werk zouden vragen of ik koffie kwam zetten, met mijn blonde haren en blauwe ogen. Dat is gelukkig nooit zo gelopen. Ik heb het elke dag enorm naar mijn zin op mijn werk. Mijn collega’s zien mij gelukkig gewoon als one of the guys.”

"Je hebt wel flink wat spierkracht nodig.”
“Wanneer ik een goede werkdag heb gehad? Dat is bijna elke dag. Ik geniet vooral van de sfeer met elkaar: je ziet elkaar op de werkvloer soms meer dan je eigen familie. Je bent daarom meer voor elkaar dan alleen collega’s. Ik probeer alles zelf te doen, maar ik heb soms hulp nodig om iets te tillen. Laten we daar vooral geen doekjes om winden: mannen hebben gewoon meer spierkracht dan vrouwen. Maar andersom help ik ook. Bijvoorbeeld door mijn ervaring te delen over het verwerken van bepaalde producten.”

Krachttraining
“Stukadoren is zwaar werk. Je hebt er flink wat spierkracht voor nodig. Je staat toch zakken gips te mengen van 25 kilo. En het gaat om zo’n acht zakken per dag. Met name in de vakanties merk ik dat ik eigenlijk krachttraining moet doen om mijn conditie op peil te houden. Als je na dat harde werken ineens een tijd niets doet, merk je dat wel aan je lijf. Dan zakt het in. Daarnaast let ik erop dat ik genoeg calorieën binnenkrijg om mijn gewicht op peil te houden.”

Geld
“Je kunt goed verdienen met stukadoren. Maar dat is niet de reden waarom ik het doe. Natuurlijk geldt wel: hoe meer diploma’s je haalt, hoe beter het verdient. Hierna ga ik de opleiding tot Restauratiestukadoor doen, maar dat is gewoon uit interesse. Niet voor het geld. Het is de hoogste opleiding op dit gebied in Nederland. Je leert er bijvoorbeeld werken met monumenten, oud lijstwerk en bladgoud. Dat lijkt mij echt interessant. Als ik deze opleiding afrond, ben ik de eerste vrouwelijke meesterstukadoor van Nederland. Dat zou toch wel supergaaf zijn!”

De eerste vrouwelijke meesterstukadoor 2Buitenland
“Voor wie ik graag nog eens een klus zou doen? Dat boeit mij echt helemaal niet. Ik heb voor iedereen evenveel respect. Arm of rijk. Het grootste of het kleinste huis. Ik heb er gewoon heel veel plezier in om iets voor iemand heel mooi en netjes te maken. Wat ik wel heel graag nog eens zou willen: ervaring opdoen in het buitenland. Het lijkt me geweldig om bijvoorbeeld eerst twee weken met vakantie te gaan naar Italië, en dan de derde week mee te lopen bij een stukadoorsbedrijf. Gewoon om te zien met welke producten ze werken en hoe ze daarmee omgaan. In Italië kennen ze namelijk heel speciaal stucwerk, waar ik graag alles over leer.”

“Als ik nu zou stoppen heb ik binnen een uur een andere baan. Als het al geen vijf minuten is.”
“Er is veel vraag naar goede stukadoors. Ik ga het niet doen, maar als ik vandaag zou zeggen: ik stop bij dit bedrijf, heb ik over een uur een andere baan. Als het al geen vijf minuten is."

Advies aan vmbo'er
"Ik begrijp dat het heel lastig kan zijn om een profiel te kiezen. Maar ik zou zeggen: doe vooral wat je leuk lijkt. Wat je ook kiest, het komt goed. Want je kunt in de toekomst nog altijd veranderen. Dat heb ik zelf ook gedaan. Maar zorg in elk geval wel dát je een diploma haalt. Dan heb je altijd iets om op terug te vallen."