Uit de prakijk
- De eerste vrouwelijke meesterstukadoor
- Er is altijd ruimte om je keuze bij te stellen
- Kies BWI, net zoals ik
- Klanten blij maken met gave projecten
- Meubels maken is topsport!
- Motivatie moet écht uit jezelf komen
- Probeer veel dingen uit als je twijfelt
- Trots op cruiseboot 'The Spirit of Chartwell'
- Verliefd op het schildersvak
- Webcams op de bouw
- Zonder vakmensen . . .
Klanten blij maken met gave projecten
“Wanneer ik een goede werkdag heb gehad?”, vraagt interieurbouwer Cedric Peters (22). “Als ik bijvoorbeeld een echt gave keuken heb gebouwd waar de klant zichtbaar blij mee is. Zeker als deze aangeeft misschien vaker te bellen. Dat geeft zoveel voldoening"
“Zo’n keuken bouw ik inderdaad alleen, van A tot Z. Ik houd ervan om zo geconcentreerd bezig te zijn. We hebben een app-groep op ons werk, waarin we elkaar foto’s sturen van onze projecten. Dat is het mooiste van mijn vak: het resultaat is tastbaar en zichtbaar. Dat is lang niet bij alle beroepen zo.”
“Ik mag nu werken voor een prachtig bedrijf.”
Cedric werkt sinds kort voor het interieurbouwbedrijf Vermeulen in Chaam. “Dat is echt een prachtig bedrijf voor een jonge gast die wil leren”, zegt hij. "We werken er met een klein team met vakmensen. Zij willen graag hun kennis aan mij overdragen. Eén van mijn collega’s is vrouw; ze verzorgt het lakwerk van meubels. Het valt mij op dat meiden in deze hoek zeker zoveel presteren als jongens. Mijn beeld is dat ze vaak heel gedreven zijn, veel geduld hebben en heel precies kunnen werken. Er is geen enkele reden waarom een meid niet voor de richting BWI zou kiezen. Ik zou ze er graag toe aansporen. Er mag wat mij betreft best wat meer diversiteit zijn op de werkvloer.”
“Als kind timmerde ik al samen met mijn opa.”
“Mijn eigen profielkeuze lag heel erg voor de hand. Als jong kind timmerde ik al met mijn opa in zijn schuurtje. Ook mijn vader werkt in deze richting; hij nam mij vaak op zaterdag mee. Ik had dus al een goed beeld van wat het werken inhield. En ik voelde dat het ook bij mij paste. Daarnaast heb ik gekeken naar de toekomst. Het klopte inderdaad dat het absoluut niet moeilijk is om nu aan een baan te komen in deze richting.”
“Pas toen ik BWI-vakken kreeg, werd het leren leuk voor mij.”
“In het begin van het vmbo was ik, om het zo maar even uit te drukken, niet de meest efficiënte leerling. Ik hield er vooral van om plezier te maken met mijn vrienden. Maar zodra ik in de derde aan de slag mocht bij BWI, begon ik het heel leuk te vinden. Ik was graag bezig met praktijkopdrachten en ik liet me dan door niemand storen.”
Geweldig
“Tijdens mijn eerste stage werkte ik een week bij een kozijnenbouwer. Dat was een geweldige ervaring. Voor het eerst in mijn leven werkte ik veertig uur in een week. Ik was natuurlijk helemaal uitgeput. Maar ik had er twee hele leuke collega’s, en ik mocht hen met alles helpen. Dat gebeurde wel onder toezicht, want je had er te maken met grote machines.”
“In de derde van het mbo koos ik voor all-round innovatief meubelmaker”
“Na het vmbo startte ik op het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam. Dat is de enige gespecialiseerde vakschool in interieurbouw en meubelindustrie in Nederland. Deze school heeft ook een locatie in Amsterdam. Ik deed daar nog eens vier jaar ervaring op in zes stages van tien weken. Ik werkte voor de inrichting van binnenvaartschepen, hotels, winkelketens en de standaard interieurbouw. Zo kreeg ik een heel goed beeld van alle mogelijkheden. In de derde koos ik als specialisatie voor Allround innovatief meubelmaker.”
“Streep alvast weg wat je niet wilt.”
“Ik heb geluk gehad, dat ik al zo jong wist welke kant ik op wilde. Sommige maten van mij zijn wat dat betreft nog steeds wat zoekende. Ik kreeg daarover een keer een goede tip voor jonge mensen die twijfelen over hun profiel: ‘Zorg dat je in elk geval weet wat je niet wilt. Streep die dingen alvast eens weg.’ Daarnaast kan ik zelf echt aanraden om meeloopdagen te doen. Dat kan bij bedrijven en door scholen en markten te bezoeken. Ook is er vaak een decaan die je om advies kunt vragen. Ik zou zeggen: maak daar ook vooral gebruik van.”
Trots
“Ik loop niet zo graag te koop met wat ik heb gemaakt. Maar een project waar ik echt wel trots op ben is de kamer en suite, die ik laatst heb opgeleverd. Ik deelde een woonkamer in tweeën met schuifdeuren en kasten aan weerszijden. Zoiets had ik nog nooit eerder gedaan, maar ik ben echt blij met het resultaat. Daarnaast bouw ik heel graag keukens. Vaak is een mooie keuken toch een pronkstuk in huis. Gelukkig zijn de klanten tot nu toe heel tevreden. En mijn baas volgens mij ook, want ik hoorde deze week dat mijn contract is verlengd."
*De schuifdeuren met kasten maakte Cedric voor een klant van zijn werkgever Vermeulen Interieurs.