nieuws

Experiment vmbo-mbo2 2e cohort

19 november 2008

Dit schooljaar zijn in totaal 20 vmbo en mbo scholen begonnen met de leergang vmbo-mbo2. In dit experiment wordt de bovenbouw van vmbo BBL samengevoegd met de opleiding mbo niveau 2. De leerlingen krijgen één nieuwe geïntegreerde beroepsopleiding van maximaal 4 jaar. Leerlingen hoeven niet over te stappen. Ze krijgen op één locatie les, met één pedagogisch-didactische aanpak, met een zelfde team vmbo- en mbo-docenten. Dat vergroot de kans dat leerlingen een startkwalificatie halen en verkleint de kans op voortijdig schooluitval.

De inschrijving voor de tweede lichting is mogelijk tot 16 januari.

Op 15, 16 en 18 december worden 6 voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. Klik hier voor informatie en hier voor het inschrijfformulier voor de bijeenkomsten.

Geinteresseerd om mee te doen met het tweede cohort? Klik hier voor de site van het ministerie met alle informatie.

Een in opleiden voorkantMinder schooluitval
Voor veel vmbo-leerlingen en met name BBL is de overstap naar het mbo lastig. Een deel schrijft zich niet in voor een vervolgopleiding in het mbo. En van de leerlingen die wel overstappen, vallen er in de eerste paar maanden van het mbo veel uit. De omschakeling naar een andere school blijkt een groot struikelblok. Doel van dit experiment is dat meer leerlingen hun startkwalificatie halen op mbo-niveau 2. Hiermee vergroten ze hun kansen op een goede loopbaan. Het experiment vindt plaats mede op verzoek van het onderwijsveld.

Vmbo examen niet verplicht
In deze nieuwe leergang vmbo-mbo2 volgen leerlingen maximaal vier jaar onderwijs. Scholen mogen zelf vorm en inhoud aan de leergang geven. Ze krijgen daarmee meer ruimte voor onderwijs op maat. Daardoor wordt de kans dat leerlingen uitvallen kleiner. Binnen het experiment is het vmbo examen niet verplicht. Voor leerlingen die toch dreigen uit te vallen moet er een terugvalgarantie zijn: ze moeten worden begeleid naar een traject dat leidt tot een vmbo- of een mbo-diploma.

Vervolg van het experiment
Aan de eerste lichting van het experiment nemen 1139 leerlingen deel. In de richting techniek vinden in totaal 8 experimenten plaats met 214 leerlingen.

In augustus 2009 start de tweede lichting. Scholen die hierin geïnteresseerd zijn, moeten vóór 16 januari aanstaande een projectplan indienen. In totaal kunnen maximaal 5000 leerlingen deelnemen aan het experiment, dat duurt tot 2013. De resultaten worden jaarlijks gemonitord en vormen de basis voor een ‘evidence based’ besluit over de toekomst van de problematische overgang vmbo-mbo voor de leerlingen in de basisberoepsgerichte leerweg.

Bron: ministerie van OCW. Klik hier voor de lijst met geselecteerde scholen.